czwartek, 25 maja 2017

Słodko - pikantna zupa krem z bananów z curry


Składniki:
  1. 6 średnich bananów;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 200 ml słodkiej śmietanki 30 %;
  4. 1 litr bulionu drobiowego;
  5. Pęczek koperku;
  6. 1 łyżka oleju;
  7. Opakowanie curry w proszku (22 g);
  8. 1 łyżeczka chili w proszku;
  9. Szczypta białego cukru;
  10. Sól.
Dodatkowo/do podania - opcjonalnie:
  1. Plasterki banana;
  2. Plasterki świeżej papryczki chili.

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Banany obrać, pokroić w plasterki.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać.
  6. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut.
  7. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić i zblendować na gładki krem.
  8. Zblendowaną zupę ponownie postawić na ogniu. Wlać śmietankę. Wsypać chili w proszku. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać i krótką chwilę razem pogotować (około 5 minut). Zdjąć z ognia.
  9. Zupę podawać gorącą, udekorowaną plastrami banana i papryczki chili.
SMACZNEGO!


 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,9 l zupy.
  2. Zupa ma słodko - ostry smak i nie jest bardzo gęsta.
  3. Do zupy, jako dodatek można podać, krewetki czy wędzonego łososia.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz