Składniki:
- 6 średnich bananów;
- 1 średnia cebula;
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 %;
- 1 litr bulionu drobiowego;
- Pęczek koperku;
- 1 łyżka oleju;
- Opakowanie curry w proszku (22 g);
- 1 łyżeczka chili w proszku;
- Szczypta białego cukru;
- Sól.
- Plasterki banana;
- Plasterki świeżej papryczki chili.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Banany obrać, pokroić w plasterki.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać.
- Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut.
- Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić i zblendować na gładki krem.
- Zblendowaną zupę ponownie postawić na ogniu. Wlać śmietankę. Wsypać chili w proszku. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać i krótką chwilę razem pogotować (około 5 minut). Zdjąć z ognia.
- Zupę podawać gorącą, udekorowaną plastrami banana i papryczki chili.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,9 l zupy.
- Zupa ma słodko - ostry smak i nie jest bardzo gęsta.
- Do zupy, jako dodatek można podać, krewetki czy wędzonego łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz