Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti;
- 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach;
- 150 g pieczarek;
- 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami);
- 3 łyżki mleka;
- 60 g startego parmezanu;
- 1 czubata łyżka masła klarowanego;
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu).
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i podsmażać, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Przełożyć na deskę i pokroić w kostkę.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu po smażeniu boczku dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić plasterki pieczarek, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć.
- Do miski włożyć serek śmietankowy z ziołami, wlać mleko i wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać.
- Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Sos ma delikatny i kremowy smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły.
- Do sosu można dodać innego, ulubionego smaku serka śmietankowego np. ze szczypiorkiem.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Lorraine Pascale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz