poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z serkiem ziołowym, pieczarkami i boczkiem

Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti;
  2. 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach;
  3. 150 g pieczarek;
  4. 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami);
  5. 3 łyżki mleka;
  6. 60 g startego parmezanu;
  7. 1 czubata łyżka masła klarowanego;
  8. 1 łyżka oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu).
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył).
  4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i podsmażać, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Przełożyć na deskę i pokroić w kostkę.
  5. Do pozostałego na patelni tłuszczu po smażeniu boczku dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić plasterki pieczarek, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć.
  6. Do miski włożyć serek śmietankowy z ziołami, wlać mleko i wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać.
  7. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  8. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać.
  9. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  3. Sos ma delikatny i kremowy smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły.
  4. Do sosu można dodać innego, ulubionego smaku serka śmietankowego np. ze szczypiorkiem.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
 Źródło przepisu: Lorraine Pascale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz