Składniki:
- 250 g krótkiego makaronu (u mnie casarecce);
- 2 łyżki masła klarowanego;
- 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %;
- 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze skóry);
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju;
- 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Ser taleggio obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy (niezbyt dokładnie) i drobno posiekać.
- Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać śmietankę, wymieszać i całość podgrzać.
- Do ciepłej śmietanki z rozpuszczonym masłem wrzucić pokrojony ser i gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia.
- Do sosu serowego dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na patelnię z sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób.
- "Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada. Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią." - źródło Seromaniacy.pl
- Tak przygotowany makaron ma intensywny, specyficzny smak sera Taleggio.
- Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz