środa, 24 maja 2017

Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami

Składniki:
  1. 250 g krótkiego makaronu (u mnie casarecce);
  2. 2 łyżki masła klarowanego;
  3. 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %;
  4. 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze skóry);
  5. 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju;
  6. 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Ser taleggio obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. 
  3. Suszone pomidory odsączyć z zalewy (niezbyt dokładnie) i drobno posiekać.
  4. Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać śmietankę, wymieszać i całość podgrzać.
  5. Do ciepłej śmietanki z rozpuszczonym masłem wrzucić pokrojony ser i gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia.
  6. Do sosu serowego dodać pokrojone, suszone pomidory oraz łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i wymieszać. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Na patelnię z sosem wsypać gorący, odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
  8. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób.
  2. "Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada. Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią." - źródło Seromaniacy.pl
  3. Tak przygotowany makaron ma intensywny, specyficzny smak sera Taleggio.
  4. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Pasta Amore


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz