Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej (każda po 285 g - waga netto 1 puszki, po odsączeniu);
- 1/2 średniej, czerwonej cebuli;
- 2 łyżki drobno posiekanych marynowanych papryczek jalapeno lub 2 świeże papryczki jalapeno;
- 1/2 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry;
- 2 - 3 łyżki soku z limonki;
- Sól.
- Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski.
- Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
- Czerwoną cebulę obrać.
- Papryczki jalapeno umyć (w przypadku świeżych)/ odsączyć z zalewy (w przypadku marynowanych).
- W pojemniku rozdrabniacza blendera/misie malaksera umieścić czerwoną cebulę oraz papryczki jalapeno i drobno posiekać. Następnie dodać umytą kolendrę (drobinę zostawić do oprószenia po wierzchu) i całość razem posiekać. Przełożyć do miski z kukurydzą. Wymieszać.
- Dodać sok wyciśnięty z limonki oraz sól i wymieszać.
- Posypać po wierzchu listkami pozostawionej kolendry.
- Salsę podawać z nachosami lub chipsami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi spora ilość salsy - 2 miseczki widoczne na zdjęciach.
- Salsa ma wyjątkowy, słodko (dzięki kukurydzy) - kwaśno (dzięki sokowi z limonki) - pikantny (dzięki jalapeno) i świeży smak.
- Salsa idealnie pasuje do nachos, tacos, czy innych potraw kuchni meksykańskiej.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml; 1 łyżka = 15 ml.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń