wtorek, 23 maja 2017

Salsa z kukurydzy z cebulą, jalapeno i kolendrą

























Składniki:
  1. 2 puszki kukurydzy konserwowej (każda po 285 g - waga netto 1 puszki, po odsączeniu);
  2. 1/2 średniej, czerwonej cebuli;
  3. 2 łyżki drobno posiekanych marynowanych papryczek jalapeno lub 2 świeże papryczki jalapeno;
  4. 1/2 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry;
  5. 2 - 3 łyżki soku z limonki;
  6. Sól.
Sposób przygotowania:
  1. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski.
  2. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
  3. Czerwoną cebulę obrać.
  4. Papryczki jalapeno umyć (w przypadku świeżych)/ odsączyć z zalewy (w przypadku marynowanych).
  5. W pojemniku rozdrabniacza blendera/misie malaksera umieścić czerwoną cebulę oraz papryczki jalapeno i drobno posiekać. Następnie dodać umytą kolendrę (drobinę zostawić do oprószenia po wierzchu) i całość razem posiekać. Przełożyć do miski z kukurydzą. Wymieszać.
  6. Dodać sok wyciśnięty z limonki oraz sól i wymieszać.
  7. Posypać po wierzchu listkami pozostawionej kolendry.
  8. Salsę podawać z nachosami lub chipsami.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora ilość salsy - 2 miseczki widoczne na zdjęciach.
  2. Salsa ma wyjątkowy, słodko (dzięki kukurydzy) - kwaśno (dzięki sokowi z limonki) - pikantny (dzięki jalapeno) i  świeży smak.
  3. Salsa idealnie pasuje do nachos, tacos, czy innych potraw kuchni meksykańskiej.
  4. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml; 1 łyżka = 15 ml.
 Źródło przepisu: Bright Green Door.


1 komentarz: