poniedziałek, 22 maja 2017

Tacos z limonkowo-miodowym kurczakiem

























Składniki:
  1. 12 muszli do Tacos;
  2. 3 duże filety z piersi kurczaka;
  3. 1/2 łyżki chili w proszku;
  4. 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku;
  5. 1/2 łyżeczki kuminu;
  6. 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  7. 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat);
  8. 1/2 łyżeczki soli;
  9. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
  10. 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy);
  11. 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki.
Dodatkowo:
  1. 1 szklanka startego, łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
  2. 3 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
  3. 1 duży pomidor (u mnie malinowy);
  4. Pęczek świeżej kolendry;
  5. Sól i pieprz do oprószenia piersi z kurczaka;
  6. Olej do posmarowania patelni grillowej.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml


Sposób przygotowania:
  1. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Plasterki papryczek jalapeno odsączyć z zalewy.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. 
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  5. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (aby na całej długości były jednakowej grubości), oprószyć solą i pieprzem, z obu stron.
  6. Tak przygotowane piersi usmażyć na wysmarowanej olejem patelni grillowej, po około 4 minuty na każdą ze stron, na złoty kolor (łączny czas grilowania to min. 8 minut). Przełożyć na talerz, delikatnie przestudzić i przy pomocy dwóch widelców rozszarpać na małe kawałki.
  7. Do poszarpanego kurczaka dodać miód, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy tj. chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać.
  8. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem.
  9. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut, aż ser się rozpuści, a mięso z kurczaka podgrzeje.
  10. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojonym pomidorem, plastrami jalapeno oraz posiekaną kolendrą.
  11. Tacos podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubioną salsą czy dipem.
SMACZNEGO! 

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 tacos.
  2. Tacos przygotowane według tego przepisu są pikantne i mają słodko - kwaśny smak.
  3. Piersi z kurczaka można także usmażyć na zwykłej patelni lub upiec w piekarniku (w temperaturze 190 stopni, grzałka górna i dolna, środkowa półka, przez 35 minut).
  4. Tacos należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. 
  6. Do tacos najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara, goudy czy ementalera.
Źródło przepisu: Life In The Lofthouse.


Salsa z kukurydzy z cebulą, jalapeno i kolendrą

2 komentarze: