czwartek, 8 czerwca 2017

Pikantne stripsy z kurczaka w stylu Nashville

Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 szklanka mąki pszennej;
  3. 2 jaja;
  4. 1/2 łyżki soli;
  5. 1/2 łyżki czarnego pieprzu;
  6. Olej do smażenia.
Sos chili do polania stripsów z kurczaka:
  1. 2 łyżki oleju;
  2. 1 łyżka niesolonego masła;
  3. 1/2 łyżki pieprzu cayenne;
  4. 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  5. 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 
  6. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
  7. 1/4 łyżeczki soli;















































Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu i pokroić w niewielkie paski.
  2. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Do drugiej wbić jaja i roztrzepać widelcem.
  3. Paski kurczaka panierować kolejno w mące z przyprawami, następnie w roztrzepanych jajkach i znów w mące. Odstawić na 10 minut, aby panierka dobrze przylgnęła do mięsa.
  4. Po tym czasie paski z kurczaka smażyć partiami, w gorącym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor, przez około 8 minut. Ja smażyłam partiami, we frytownicy, w temperaturze 180 stopni, przez 8 minut.
  5. Usmażone stripsy układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  6. W między czasie przygotować sos chili. Do małego rondelka wlać olej. Wsypać cukier trzcinowy i przyprawy (pieprz cayenne, czosnek, sól, słodką paprykę). Dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie ciepła. Zestawić z ognia.
  7. Odsączone, gorące stripsy przełożyć do miski. Wlać gorący sos chili (przed wlaniem, sos dokładnie wymieszać) i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek kurczaka pokrył się gorącym olejem z przyprawami.
  8. Kurczaki podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionym dipem.
SMACZNEGO!


 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób, w zależności od apetytów.
  2. Przygotowany w ten sposób kurczak jest chrupiący i słodko - pikantny w smaku.
  3. Stripsy można smażyć zarówno we frytownicy, jak i na dużej patelni. W obu przypadkach czas smażenia wynosi około 8 minut, a temperatura oleju powinna wynosić 180 stopni. W przypadku smażenia na głębokim oleju, na dużej patelni, należy często przewracać kawałki kurczaka podczas smażenia.
Źródło przepisu: Macheesmo.

Stripsy podaj z pikantnym dipem ketchupowo - majonezowym!
Pikantny dip majonezowo - ketchupowy!

1 komentarz: