- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2 jaja;
- 1/2 łyżki soli;
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu;
- Olej do smażenia.
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżka niesolonego masła;
- 1/2 łyżki pieprzu cayenne;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 1/4 łyżeczki soli;
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu i pokroić w niewielkie paski.
- Przygotować 2 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Do drugiej wbić jaja i roztrzepać widelcem.
- Paski kurczaka panierować kolejno w mące z przyprawami, następnie w roztrzepanych jajkach i znów w mące. Odstawić na 10 minut, aby panierka dobrze przylgnęła do mięsa.
- Po tym czasie paski z kurczaka smażyć partiami, w gorącym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor, przez około 8 minut. Ja smażyłam partiami, we frytownicy, w temperaturze 180 stopni, przez 8 minut.
- Usmażone stripsy układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- W między czasie przygotować sos chili. Do małego rondelka wlać olej. Wsypać cukier trzcinowy i przyprawy (pieprz cayenne, czosnek, sól, słodką paprykę). Dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie ciepła. Zestawić z ognia.
- Odsączone, gorące stripsy przełożyć do miski. Wlać gorący sos chili (przed wlaniem, sos dokładnie wymieszać) i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek kurczaka pokrył się gorącym olejem z przyprawami.
- Kurczaki podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionym dipem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób, w zależności od apetytów.
- Przygotowany w ten sposób kurczak jest chrupiący i słodko - pikantny w smaku.
- Stripsy można smażyć zarówno we frytownicy, jak i na dużej patelni. W obu przypadkach czas smażenia wynosi około 8 minut, a temperatura oleju powinna wynosić 180 stopni. W przypadku smażenia na głębokim oleju, na dużej patelni, należy często przewracać kawałki kurczaka podczas smażenia.
Stripsy podaj z pikantnym dipem ketchupowo - majonezowym!
Pikantny dip majonezowo - ketchupowy! |
Stripsy z tego przepisu smakują rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń