Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu;
- 2 łyżki dobrej jakości ketchupu;
- 2 łyżki ostrego sosu (u mnie Sriracha);
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire;
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki przełożyć majonez. Dodać ketchup, ostry sos, sos Worcestershire, czosnek i pieprz.
- Dokładnie wymieszać.
- Podać bezpośrednio po przygotowaniu lub przykryć (np. folią spożywczą) i przechowywać w lodówce do momentu podania.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 180 ml dipu.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Do przygotowania dipu można użyć ulubionego, ostrego sosu jak np. Sriracha, Tabasco, lub innych.
- Dip można przygotować wcześniej i przykryty przechowywać w lodówce przez max. 7 dni.
- Dip jest idealny do mięs (smażonych, pieczonych, z grilla), krewetek, do maczania w nim warzyw (np. selera naciowego, marchewek, papryki, ogórków).
- Ostrość dipu można dowolnie zmieniać dodając mniej lub więcej ostrego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz