czwartek, 8 czerwca 2017

Pikantny dip ketchupowo - majonezowy
























Składniki:
  1. 1/2 szklanki majonezu;
  2. 2 łyżki dobrej jakości ketchupu;
  3. 2 łyżki ostrego sosu (u mnie Sriracha);
  4. 1 łyżeczka sosu Worcestershire;
  5. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  6. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki przełożyć majonez. Dodać ketchup, ostry sos, sos Worcestershire, czosnek i pieprz. 
  2. Dokładnie wymieszać.
  3. Podać bezpośrednio po przygotowaniu lub przykryć (np. folią spożywczą) i przechowywać w lodówce do momentu podania.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 180 ml dipu.
  2. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  3. Do przygotowania dipu można użyć ulubionego, ostrego sosu jak np. Sriracha, Tabasco, lub innych.
  4. Dip można przygotować wcześniej i przykryty przechowywać w lodówce przez max. 7 dni.
  5. Dip jest idealny do mięs (smażonych, pieczonych, z grilla), krewetek, do maczania w nim warzyw (np. selera naciowego, marchewek, papryki, ogórków).
  6. Ostrość dipu można dowolnie zmieniać dodając mniej lub więcej ostrego sosu.
Źródło przepisu: She Wears Many Huts.

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz