piątek, 9 czerwca 2017

Torcik z serkiem mascarpone i malinami

 Składniki:
Biszkopt:
  1. 2 jaja;
  2. 1/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej;
  3. 1 łyżka kakao;
  4. 2 łyżki oleju;
  5. 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
  6. 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia;
  7. 1/4 szklanki białego cukru;
  8. Szczypta soli.
Nasączenie biszkoptu:
  1. 1/4 szklanki ciepłej wody;
  2. 1 łyżka cukru pudru;
  3. 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny.
Masa mascarpone:
  1. 250 g serka mascarpone;
  2. 1 galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 300 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia);
  3.  1 czubata łyżka cukru pudru.
Galaretka z malinami:
  1. 1 szklanka świeżych malin;
  2. 1 galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 350 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia).
 Dodatkowo:
  1. Tortownica o średnicy 22 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:
  1. Upiec biszkopt. 
  2. Białka jaj oddzielić od żółtek. 
  3. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Dodać olej i szczyptę soli i przy pomocy miksera wymieszać. 
  4. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny oraz z proszkiem do pieczenia. Wlać do ubitych białek i zmiksować. 
  5. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  6. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Do tak przygotowanej tortownicy wlać ciasto i wstawić do zimnego piekarnika (środkowa półka), ustawić temperaturę 170 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka (ciasto jest upieczone, gdy drewniany patyczek włożony do niego, po wyciągnięciu będzie suchy).
  8. Upieczony biszkopt wystudzić.
  9. Przygotować poncz (nasączenie biszkoptu). W szklance wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.
  10. Przygotować krem z serka mascarpone i galaretki.
  11. 1 opakowanie galaretki wsypać do miseczki, zalać 300 ml gorącej, przegotowanej wody (zamiast jak na opakowaniu 500 ml), dokładnie wymieszać i wystudzić. 
  12. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać ją do misy (u mnie od miksera), dodać serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować na gładki krem. Masa powinna zacząć się ścinać już po kilku minutach (pod warunkiem, że moment tężenia galaretki został prawidłowo uchwycony).
  13. Krem z mascarpone i galaretki wylać na nasączony biszkopt i całość wstawić do lodówki w celu stężenia.
  14. Przygotować galaretkę z malinami na wierzch.
  15. Maliny umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na zwartej masie z mascarpone i galaretki.
  16. Drugie opakowanie galaretki wsypać do miseczki, zalać 350 ml gorącej, przegotowanej wody (zamiast jak na opakowaniu 500 ml), dokładnie wymieszać i wystudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, należy wylać ją na wierzch ciasta.
  17. Ciasto odstawić do lodówki w celu schłodzenia.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 22 cm.
  2. Jeśli maliny nie będą wystawały ponad poziom galaretki, ciasto zachowa świeżość i pyszny smak przez 4 dni, w przeciwnym przypadku ciasto należy spożyć w dniu przygotowania, ewentualnie następnego dnia.
  3. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
  4. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz