czwartek, 6 lipca 2017

Chłodnik z ogórkami, rzodkiewkami i ziarnami słonecznika


Składniki:
  1. 500 ml naturalnej maślanki;
  2. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  3. 1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
  4. 5 średnich ogórków gruntowych;
  5. 5 średnich rzodkiewek;
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz;
  2. 2 czubate łyżki ziaren słonecznika.


Sposób przygotowania:
  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę.
  2. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Słonecznik uprażyć na złoty kolor, na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni teflonowej.
  5. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki.
  6. Do miski wlać maślankę oraz śmietanę i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby dobrze się połączyły. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  7. Do miski z maślanką i śmietaną wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek. Wymieszać.
  8. Chłodnik przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.
  9. Chłodnik podawać schłodzony, z ćwiartkami jajka i oprószony ziarnami prażonego słonecznika.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,125 litra chłodnika.
  2. Ilość soku z cytryny można zwiększyć. Można go także zastąpić octem spirytusowym 10 %.
  3. Chłodnik nie jest bardzo gęsty, ale nie jest też rzadki. Dzięki pestkom słonecznika ma zupełnie nowy (chrupiący) smak.
Źródło przepisu: Qulinarne Pasje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz