Składniki:
- 500 ml naturalnej maślanki;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
- 5 średnich ogórków gruntowych;
- 5 średnich rzodkiewek;
- Pęczek szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz.
- Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz;
- 2 czubate łyżki ziaren słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Słonecznik uprażyć na złoty kolor, na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni teflonowej.
- Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki.
- Do miski wlać maślankę oraz śmietanę i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby dobrze się połączyły. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
- Do miski z maślanką i śmietaną wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek. Wymieszać.
- Chłodnik przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.
- Chłodnik podawać schłodzony, z ćwiartkami jajka i oprószony ziarnami prażonego słonecznika.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,125 litra chłodnika.
- Ilość soku z cytryny można zwiększyć. Można go także zastąpić octem spirytusowym 10 %.
- Chłodnik nie jest bardzo gęsty, ale nie jest też rzadki. Dzięki pestkom słonecznika ma zupełnie nowy (chrupiący) smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz