Składniki:
Naleśniki:
- 1 litr mleka;
- 2 jaja;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- Olej do smażenia.
- 1 duża cebula;
- 500 g pieczarek;
- 1 kg kiszonej kapusty;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 5 ziarenek pieprzu;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
- 4 jaja;
- Bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka.
- Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem.
- Do miseczki wlać niewielką ilość oleju.
- Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta).
- Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron.
- Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor.
- Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć.
- Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
- Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety.
- Przygotować 2 talerze. Do jednego wbić jaja i roztrzepać widelcem, do drugiego wsypać bułkę tartą. Krokiety zamaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.
- Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów.
- Ciasto na naleśniki nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. W przypadku, gdy naleśniki będą się rwały, oznacza to, że jest za mało mąki, jak będą zbyt sztywne, to za dużo i wówczas należy wówczas dolać odrobinę mleka.
- Usmażone naleśniki najlepiej ułożyć na talerzu, przykryć z wierzchu drugim talerzem i odstawić na min. 30 minut. Dzięki temu zmiękną i będą łatwiej się zwijały.
- Pieczarki można zastąpić też suszonymi grzybami (około 200 g), namoczonymi przez noc i ugotowanymi.
- Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem.
- Krokiety można również zamrozić, przy czym wówczas nie należy ich panierować w jajku i bułce tartej. Panierkę należy zrobić po rozmrożeniu.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz