- 600 g mięsa mielonego, wołowego;
- 4 plastry wędzonego boczku;
- 1 mała cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 papryczki chipotle w sosie adobo;
- 2 łyżki sosu Worcestershire;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
- 1 szklanka mleka;
- 3 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- Sól.
- 4 bułki do hamburgerów;
- 8 plastrów wędzonego boczku;
- 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej;
- 4 plastry pomidora;
- 4 plastry czerwonej cebuli;
- 4 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
- 1/4 pęczka świeżej kolendry;
- 100 g nachos;
- Masło do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie plastry wędzonego boczku (tj. 12) położyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) i usmażyć, aż staną się brązowe i chrupiące. 8 plastrów pozostawić w całości, a 4 pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę (1 mała) obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni, po smażeniu boczku, tłuszczu. Wystudzić.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Papryczki chipotle drobno posiekać.
- Przygotować mięso na burgery. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać podsmażony, pokrojony boczek (4 plastry), podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane papryczki chipotle w sosie adobo oraz sos Worcestershire. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką. Uformować 4 kotlety.
- Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
- Przygotować queso. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Masło przełożyć do rondelka i gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Wsypać mąkę i podsmażać, energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. Cały czas mieszając, powoli wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Następnie wsypać ser i gotować, na małym ogniu, często mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie gęsty. Przyprawić ostrą paprykę i solą do smaku. Wymieszać.
- Bułki do hamburgerów przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem i układać na blasze do pieczenia, masłem do góry. Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 półka od góry) i zapiekać przez około 8 - 10 minut, aż staną się lekko złociste i chrupiące.
- Każdą połówkę podpieczonej bułki posmarować queso. Na spodnią część bułki z queso położyć sałatę, na sałatę kotleta, na kotleta plastry chrupiącego boczku (po 2 na każdego burgera), plasterki jalapeno, nachosy, plasterek pomidora i czerwonej cebuli oraz kilka listków świeżej kolendry. Przykryć górną częścią bułki posmarowaną queso.
- Burgery podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
- Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe.
- Do mięsa na burgery nie należy dodawać jajka. Dzięki temu burgery będą miękkie i soczyste. Należy je jednak dobrze wyrobić i uformować, aby nie rozpadały się podczas grillowania.
- Do queso należy użyć łatwo topliwego gatunku sera żółtego jak np. cheddar (biały lub czerwony), gouda, ementaler.
- Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka), po 10 minut na każdą ze stron kotletów (razem 20 minut pieczenia). Można je także usmażyć na patelni, po 5 minut z każdej strony.
- Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz