czwartek, 13 lipca 2017

Burgery z queso, jalapeno i nachosami


Składniki:
  1. 600 g mięsa mielonego, wołowego;
  2. 4 plastry wędzonego boczku;
  3. 1 mała cebula;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 2 papryczki chipotle w sosie adobo;
  6. 2 łyżki sosu Worcestershire;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Olej.
Queso:
  1. 1 szklanka mleka;
  2. 3 łyżki masła;
  3. 2 łyżki mąki pszennej;
  4. 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  6. Sól.
Dodatkowo:
  1. 4 bułki do hamburgerów;
  2. 8 plastrów wędzonego boczku;
  3. 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej; 
  4. 4 plastry pomidora;
  5. 4 plastry czerwonej cebuli;
  6. 4 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
  7. 1/4 pęczka świeżej kolendry;
  8. 100 g nachos;
  9. Masło do posmarowania bułek.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie plastry wędzonego boczku (tj. 12) położyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) i usmażyć, aż staną się brązowe i chrupiące. 8 plastrów pozostawić w całości, a 4 pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę (1 mała) obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni, po smażeniu boczku, tłuszczu. Wystudzić.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Papryczki chipotle drobno posiekać.
  5. Przygotować mięso na burgery. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać podsmażony, pokrojony boczek (4 plastry), podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane papryczki chipotle w sosie adobo oraz sos Worcestershire. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką. Uformować 4 kotlety.
  6. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem (1 łyżka) patelni grillowej (lub na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie grilla, na świeżym powietrzu), po 5 minut z każdej strony. Kotlety można także upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
  7. Przygotować queso. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Masło przełożyć do rondelka i gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Wsypać mąkę i podsmażać, energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. Cały czas mieszając, powoli wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Następnie wsypać ser i gotować, na małym ogniu, często mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie gęsty. Przyprawić ostrą paprykę i solą do smaku. Wymieszać.
  8. Bułki do hamburgerów przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem i układać na blasze do pieczenia, masłem do góry. Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 półka od góry) i zapiekać przez około 8 - 10 minut, aż staną się lekko złociste i chrupiące.
  9. Każdą połówkę podpieczonej bułki posmarować queso. Na spodnią część bułki z queso położyć sałatę, na sałatę kotleta, na kotleta plastry chrupiącego boczku (po 2 na każdego burgera), plasterki jalapeno, nachosy, plasterek pomidora i czerwonej cebuli oraz kilka listków świeżej kolendry. Przykryć górną częścią bułki posmarowaną queso.
  10. Burgery podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. 
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
  2. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe.
  3. Do mięsa na burgery nie należy dodawać jajka. Dzięki temu burgery będą miękkie i soczyste. Należy je jednak dobrze wyrobić i uformować, aby nie rozpadały się podczas grillowania.
  4. Do queso należy użyć łatwo topliwego gatunku sera żółtego jak np. cheddar (biały lub czerwony), gouda, ementaler.
  5. Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika,  nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka), po 10 minut na każdą ze stron kotletów (razem 20 minut pieczenia). Można je także usmażyć na patelni, po 5 minut z każdej strony.
  6. Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Pass the Sushi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz