czwartek, 20 lipca 2017

Kurczak po kujawsku

 Składniki:
  1. 4 ćwiartki z kurczaka;
  2. 2 łyżki majonezu;
  3. 2 łyżki ketchupu;
  4. 2 łyżki bułki tartej;
  5. 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny;
  6. 20 g pikantnej przyprawy do kurczaka;
  7. 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  8. 1 łyżeczka majeranku;
  9. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, przyprawą pikantną do kurczaka, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Włożyć do woreczka z zamknięciem (przeznaczonego do kontaktu z żywnością, u mnie z Ikea) i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Do miseczki wlać ketchup i majonez. Wymieszać.
  3. Po upływie godziny kurczaka wyjąć z lodówki i z woreczka, posmarować mieszanką ketchupu i majonezu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym/blasze do pieczenia i posypać bułką tartą. Naczynie żaroodporne/blachę do pieczenia przykryć pokrywką/folią aluminiową.
  4. Tak przygotowane ćwiartki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać kolejne 7 minut, aż ćwiartki ładnie się zarumienią (należy uważać, aby nie przypalić bułki tartej).
  5. Ćwiartki podawać gorące, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
 SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 spore porcje kurczaka.
  2. Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i chrupiący.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


6 komentarzy:

  1. ...aż mi ślinka pociekła na takiego kurczaczka ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia mnie tak zachęciły, że musiałam wypróbować i wyszło genialne! Cytryna chyba zrobiła swoje :) Lubię jeść mięsko z sosem, wiec podałam z sosem amerykańskim Tarsmak, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka w takim wykonaniu bardzo chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń