- 4 ćwiartki z kurczaka;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki ketchupu;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny;
- 20 g pikantnej przyprawy do kurczaka;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka majeranku;
- Pieprz.
- Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, przyprawą pikantną do kurczaka, czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Włożyć do woreczka z zamknięciem (przeznaczonego do kontaktu z żywnością, u mnie z Ikea) i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Do miseczki wlać ketchup i majonez. Wymieszać.
- Po upływie godziny kurczaka wyjąć z lodówki i z woreczka, posmarować mieszanką ketchupu i majonezu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym/blasze do pieczenia i posypać bułką tartą. Naczynie żaroodporne/blachę do pieczenia przykryć pokrywką/folią aluminiową.
- Tak przygotowane ćwiartki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać kolejne 7 minut, aż ćwiartki ładnie się zarumienią (należy uważać, aby nie przypalić bułki tartej).
- Ćwiartki podawać gorące, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 spore porcje kurczaka.
- Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i chrupiący.
...aż mi ślinka pociekła na takiego kurczaczka ;) :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia mnie tak zachęciły, że musiałam wypróbować i wyszło genialne! Cytryna chyba zrobiła swoje :) Lubię jeść mięsko z sosem, wiec podałam z sosem amerykańskim Tarsmak, pychota! :D
OdpowiedzUsuńJest przepyszny 👍👍
OdpowiedzUsuńklasyczy obiadek
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na obiad
OdpowiedzUsuńKurczaka w takim wykonaniu bardzo chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń