piątek, 21 lipca 2017

Kulebiaki
























Składniki:

Zaczyn:
  1. 75 g świeżych drożdży;
  2. 1 łyżeczka białego cukru;
  3. 1 łyżka mąki pszennej;
  4. 2 łyżki letniego mleka.
Ciasto:
  1. Cały zaczyn;
  2. 500 g mąki pszennej;
  3. 250 ml letniego mleka;
  4. 2 żółtka jaj;
  5. 50 ml roztopionego, letniego masła klarowanego;
  6. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 250 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu z soku);
  2. 50 g suszonych grzybów;
  3. 1 łyżka oleju;
  4. 1 łyżeczka kminku;
  5. 1 liść laurowy;
  6. 3 ziarna ziela angielskiego;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Tłuszcz do wysmarowania blachy;
  2. 1 jajo do posmarowania bułeczek po wierzchu;
  3. 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek po wierzchu;
  4. Blacha do pieczenia o wymiarach 32 x 26 cm;
  5. Okrągła wycinarka do ciastek o średnicy około 9 cm.

Sposób przygotowania:
  1. Grzyby suszone szybko umyć w letniej wodzie i włożyć do miseczki. Zalać niewielką ilością letniej wody (woda powinna przykryć grzyby) i odstawić do namoczenia na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę, w której się moczyły grzyby, przecedzić przez sito (aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń) i wlać do garnka z grzybami. Gdyby płynu z moczenia grzybów było zbyt mało, należy dolać niewielką ilość zimnej wody.
  3. Kapustę kiszoną odcisnąć z soków i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać olej, liść laurowy, kminek, ziarna ziela angielskiego i gotować na małym ogniu do miękkości. 
  4. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić (wyrzucić liść laurowy i ziarna ziela angielskiego). Wystudzić. Drobno posiekać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Przygotować zaczyn. Do miski (u mnie misa od miksera) pokruszyć drożdże. Dodać cukier, mąkę i letnie mleko. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. Po tym czasie do miski z wyrośniętym zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta tj. mąkę pszenną, letnie mleko, letnie, płynne masło klarowane, żółtka jaj i szczyptę soli. Zagnieść elastyczne i błyszczące ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 7 minut; w przypadku ręcznego wyrabiania należy to robić przez około 15 minut).
  7. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  8.  Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna).
  9. Jajo (całe) wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem. Dodać mleko (1 łyżka). Wymieszać.
  10. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta.
  11. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach po 3 bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 20 minut.
  12. Wyrośnięte kulebiaki posmarować po wierzchu roztrzepanym jajem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, aż staną się lekko złociste.
  13. Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego. 
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm.
  2. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące.
  3. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: PODRÓŻE.PL

1 komentarz:

  1. Kulebiaki z tego przepisu smakują niezwykle. Często je przygotowuję.

    OdpowiedzUsuń