środa, 19 lipca 2017

Szybki makaron w sosie borowikowym
























Składniki:
  1. 300 g krótkiego makaronu (u mnie w kształcie gnocchi);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 opakowanie zupy borowikowej w proszku (u mnie Knorr, 50 g);
  4. 3 łyżki masła klarowanego;
  5. 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  6. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  7. Sól;
  8. Pieprz.


 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Zupę cebulową wsypać do garnka. Wlać zimną wodę (500 ml). Dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut.
  5. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie już złocista wsypać mąkę pszenną (1 łyżka) i stale, energicznie mieszając, podsmażać jeszcze przez krótką chwilę, aż mąką delikatnie się zarumieni.
  6. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy borowikowej. Energicznie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić  z ognia.
  7. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  8. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać.
  9. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby.
  2. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu.
  3. Makaron można wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego z cebulą kurczaka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: