środa, 9 sierpnia 2017

Szybki chłodnik buraczany


 Składniki:
  1. 2 średnie, czerwone buraki (u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g);
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Pęczek rzodkiewek;
  4. Pęczek koperku;
  5. 1000 g kefiru;
  6. 1 łyżka octu spirytusowego 10 %;
  7. Sól;
  8. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Buraki umyć, osuszyć, obrać, surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przełożyć do miski/garnka.
  2. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do startych buraków.
  3. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do startych buraków i ogórka.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do startych warzyw.
  5. Do miski/garnka ze startymi warzywami wlać kefir. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Przyprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
  7. Chłodnik przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę w celu schłodzenia i połączenia się smaków.
  8. Chłodnik podawać schłodzony. 
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 l chłodniku.
  2. Do chłodnika dodaje się surowe buraki, obrane i starte na tarce jarzynowej. Dzięki temu chłodnik jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale również zdrowy.
  3. Chłodnik należy przechowywać w lodówce, przykryty (np. folią aluminiową) i powinno się go zjeść w ciągu max. 24 godzin od przygotowania.
  4. Kefir można zastąpić maślanką.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz