Składniki:
- 2 średnie, czerwone buraki (u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g);
- 1 średni ogórek wężowy;
- Pęczek rzodkiewek;
- Pęczek koperku;
- 1000 g kefiru;
- 1 łyżka octu spirytusowego 10 %;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć, osuszyć, obrać, surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przełożyć do miski/garnka.
- Ogórka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do startych buraków.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do startych buraków i ogórka.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do startych warzyw.
- Do miski/garnka ze startymi warzywami wlać kefir. Całość dokładnie wymieszać.
- Przyprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Chłodnik przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę w celu schłodzenia i połączenia się smaków.
- Chłodnik podawać schłodzony.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,5 l chłodniku.
- Do chłodnika dodaje się surowe buraki, obrane i starte na tarce jarzynowej. Dzięki temu chłodnik jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale również zdrowy.
- Chłodnik należy przechowywać w lodówce, przykryty (np. folią aluminiową) i powinno się go zjeść w ciągu max. 24 godzin od przygotowania.
- Kefir można zastąpić maślanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz