Składniki:
- 300 g krótkiego makaronu (u mnie w kształcie gnocchi);
- 1 średnia cebula;
- 1 opakowanie zupy borowikowej w proszku (u mnie Knorr, 50 g);
- 3 łyżki masła klarowanego;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Zupę cebulową wsypać do garnka. Wlać zimną wodę (500 ml). Dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie już złocista wsypać mąkę pszenną (1 łyżka) i stale, energicznie mieszając, podsmażać jeszcze przez krótką chwilę, aż mąką delikatnie się zarumieni.
- Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy borowikowej. Energicznie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia.
- Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać.
- Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby.
- Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu.
- Makaron można wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego z cebulą kurczaka.
Jest to jedno z moich ulubionych dań
OdpowiedzUsuń