piątek, 19 stycznia 2018

Kalafior Kung Pao

Składniki:
  1. 1 duża główka kalafiora;
  2. 1 średnia, czerwona papryka;
  3. 1 średnia, żółta papryka;
  4. 1 średnia, pomarańczowa papryka;
  5. 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem;
  8. 1/3 szklanki nieprażonych orzechów nerkowca (u mnie z braku - niesolone orzeszki ziemne);
  9. 1 łyżeczka płatków chili;
  10. 2 łyżki oleju.
SOS:
  1. 2 łyżki octu ryżowego;
  2. 2 łyżki dobrej jakości ketchupu;
  3. 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
  4. 2 łyżki cukru trzcinowego;
  5. 1/4 szklanki wody;
  6. 3 łyżeczki mąki kukurydzianej.
 DODATKOWO:
  1. 300 g chińskiego makaronu jajecznego.
 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

























Sposób przygotowania:

SOS:
  1. Do miseczki wlać ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę.
  2. Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą.
  3. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
KALAFIOR KUNG PAO:
  1. Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę.
  4. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm kawałki.
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Imbir obrać, drobno posiekać.
  7. Na rozgrzany na dużej patelni/woku olej wrzucić małe różyczki kalafiora i podsmażać, na średnim ogniu, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior delikatnie się podgotuje (nie musi się teraz ugotować, dojedzie później, z pozostałymi warzywami). Podsmażone różyczki kalafiora zdjąć na talerz i odstawić na bok.
  8. Na rozgrzaną po smażeniu kalafiora patelnię wrzucić pokrojone papryki i podsmażać przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  9. Po tym czasie, na patelnię z podsmażonymi paprykami, wrzucić ponownie różyczki kalafiora i podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą prawie ugotowane (ale nie rozgotowane, mają być lekko twardawe).
  10. Następnie, na patelnię z warzywami dodać posiekany imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i orzechy i podsmażać dalej przez 2 minuty.
  11. Na koniec wlać na patelnię przygotowany wcześniej sos i całość podsmażać na dużym ogniu, przez około 1 minutę lub do zgęstnienia sosu.
  12. Dodać posiekany szczypiorek oraz makaron. Dobrze wymieszać, aby sos dokładnie pokrył makaron.
  13. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
  2. Kalafior należy podzielić na malutkie różyczki. Im różyczki kalafiora będą większe, tym będą wymagały dłuższego czasu podsmażania.
  3. Przygotowany w ten sposób kalafior jest delikatnie chrupki i pyszny.
  4. Do sosu można dodać papryczkę chili, a ocet ryżowy ewentualnie zastąpić sokiem z limonki.
  5. Danie można podawać z makaronem (chińskim lub ryżowym), ryżem czy komosą ryżową.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Eat Good 4 Life.

2 komentarze: