Składniki:
- 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm;
- 3 średnie cebule;
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
- Mąka pszenna do obtoczenia kotletów;
- 1 duże jajo;
- 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska);
- 3 szklanki wody;
- 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe.
- Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
- Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz.
- Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć.
- Następnie na patelnię wlać zimną wodę (około 3 szklanek). Dodać musztardę, sól, pieprz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć podsmażone kotlety i całość dusić, na małym ogniu, przez około 1 godzinę.
- Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać na patelnię z kotletami w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
- Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie.
- Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki.
- Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki.
- Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz