- 1 duża główka kalafiora;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia, pomarańczowa papryka;
- 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem;
- 1/3 szklanki nieprażonych orzechów nerkowca (u mnie z braku - niesolone orzeszki ziemne);
- 1 łyżeczka płatków chili;
- 2 łyżki oleju.
- 2 łyżki octu ryżowego;
- 2 łyżki dobrej jakości ketchupu;
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 1/4 szklanki wody;
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej.
- 300 g chińskiego makaronu jajecznego.
Sposób przygotowania:
SOS:
- Do miseczki wlać ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę.
- Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą.
- Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
KALAFIOR KUNG PAO:
- Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm kawałki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Imbir obrać, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na dużej patelni/woku olej wrzucić małe różyczki kalafiora i podsmażać, na średnim ogniu, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior delikatnie się podgotuje (nie musi się teraz ugotować, dojedzie później, z pozostałymi warzywami). Podsmażone różyczki kalafiora zdjąć na talerz i odstawić na bok.
- Na rozgrzaną po smażeniu kalafiora patelnię wrzucić pokrojone papryki i podsmażać przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie, na patelnię z podsmażonymi paprykami, wrzucić ponownie różyczki kalafiora i podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą prawie ugotowane (ale nie rozgotowane, mają być lekko twardawe).
- Następnie, na patelnię z warzywami dodać posiekany imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i orzechy i podsmażać dalej przez 2 minuty.
- Na koniec wlać na patelnię przygotowany wcześniej sos i całość podsmażać na dużym ogniu, przez około 1 minutę lub do zgęstnienia sosu.
- Dodać posiekany szczypiorek oraz makaron. Dobrze wymieszać, aby sos dokładnie pokrył makaron.
- Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
- Kalafior należy podzielić na malutkie różyczki. Im różyczki kalafiora będą większe, tym będą wymagały dłuższego czasu podsmażania.
- Przygotowany w ten sposób kalafior jest delikatnie chrupki i pyszny.
- Do sosu można dodać papryczkę chili, a ocet ryżowy ewentualnie zastąpić sokiem z limonki.
- Danie można podawać z makaronem (chińskim lub ryżowym), ryżem czy komosą ryżową.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Bardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńnauka kung fu przez żołądek
OdpowiedzUsuń