wtorek, 23 stycznia 2018

Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq

Składniki:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. 1 łyżeczka suchych drożdży instant;
  2. 4 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/2 szklanki letniej wody;
  4. 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 1 łyżeczka soli.
KURCZAK W SOSIE BBQ:
  1. 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi;
  2.  2 łyżki oleju;
  3. 2 czerwone cebule;
  4. 4 ząbki czosnku;
  5. 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g);
  6. Sól;
  7. Pieprz.
PIKANTNY COLESLAW:
  1. 1/4 główki niedużej, białej kapusty;
  2. 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty;
  3. 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
  4. Pół pęczka świeżej kolendry;
  5. 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%);
  6. 1/4 szklanki majonezu;
  7. 1/2 łyżeczki octu spirytusowego;
  8. 2 łyżeczki białego cukru;
  9. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  10. Sól. 
DODATKOWO:
  1. 4 kulki sera mozzarella (o łącznej wadze 400 g);
  2. Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy;
  3. Sól do oprószenia pizzy;
  4. Papier do pieczenia;
  5. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

Sposób przygotowania:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę
  2. Do niewielkiej miseczki wlać letnią wodę. Wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  3. Po tym czasie do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników. 
  4. Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać mieszankę wody i drożdży oraz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać całość, aż ciasto połączy się w lepką masę.
  5. Miskę z wyrobionym ciastem na pizzę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia.
  6. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce.
KURCZAK W SOSIE BBQ:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
  3. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.
  4. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka z kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone udka z kurczaka przełożyć na talerz, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni.
  5. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości.
  6. Uduszone mięso z kurczaka wyjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  7. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi) na mniejsze kawałki. Kości i skórę wyrzucić.
  8. Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki.
PIKANTNY COLESŁAW:
  1. Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
  2. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
  4. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
  5. Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać. 
  6. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków.
  7. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
PIZZA Z KURCZAKIEM, PIKANTNYM COLESLAWEM I SOSEM BBQ:
  1. Kulki mozzarelli pokroić w cienkie plastry.
  2. Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka górna i dolna).
  3. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier do pieczenia delikatnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie natłuścić całą jego powierzchnię.
  4. Wyrośnięte ciasto na pizzę rozciągnąć w dłoniach (można także rozwałkować, ale ciasto z tego przepisu jest na tyle elastyczne, że lepiej je rozciągać), przełożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę i rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy, aż będzie odpowiednio cienkie. 
  5. Rozciągnięte na blasze ciasto na pizzę bardzo delikatnie skropić oliwą, wysmarować palcami całą powierzchnię ciasta oraz posypać solą po wierzchu (niewielką ilością - ok. 1/4 łyżeczki).
  6. Na tak przygotowany spód pizzy rozsmarować odłożony do miseczki sos bbq z cebulą (z duszenia kurczaka), na sos położyć plastry mozzarelli, na ser kawałki kurczaka.
  7. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 12 - 15 minut, aż ser się rozpuści, przypiecze i zacznie delikatnie bulgotać.
  8. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika. Na jej wierzch położyć pikantnego coleslawa, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 1 duża pizza (wielkości blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mniejsze (w przypadku przygotowywania 2 małych pizz, ciasto po wyrobieniu należy podzielić na 2 części, każdą z nich ułożyć na talerzu/w miseczce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia).
  2. Ciasto na pizzę najlepiej wyrobić na 24 godziny przed pieczeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce. 
  3. Ciasto można przygotować max.  z 4 dniowym wyprzedzeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce. 
  4. Ciasto na pizzę można także zamrozić. Wyrobione ciasto należy, tak jak zwykle, odstawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko natłuścić oliwą z oliwek, umieścić, każdą osobno, w woreczkach strunowych, przeznaczonych do przechowywania żywności i przechowywać w zamrażalniku przez max. 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto w woreczku włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować, nałożyć dodatki i piec zgodnie z przepisem.
  5. Udka z kurczaka można zastąpić 2 filetami z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 500 g). W tym przypadku, do naczynia żaroodpornego, wlać część sosu bbq. Włożyć przyprawione solą i pieprzem piersi. Zalać pozostałym sosem bbq, tak aby całe piersi były pokryte sosem. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i rozszarpać mięso przy pomocy 2 widelców.
  6. Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne.
  7. Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać.
  8. Sos barbecue można zastąpić np. dobrej jakości pikantnym ketchupem. Zmieni to co prawda zupełnie smak dania, ale mięso i tak będzie pyszne i soczyste.
  9. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: Ree Drummond.
























Niezjedzone resztki kurczaka w sosie bbq, jak pikantnego colesława
można wykorzystać do przygotowania
pysznych, domowych  burgerów z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantnym coleslawem!

Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem

1 komentarz: