Składniki:
MUFFINY:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej np. tortowej);
- 1 szklanka rozgniecionych bananów (2 duże banany);
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego);
- 2 duże jaja (klasy L);
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej);
- 2 łyżeczki miodu;
- 2 łyżeczki zimnej wody;
- 2 łyżki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej);
- Kolorowa posypka cukrowa.
- Blacha do muffinek;
- Papilotki do muffinek.
Sposób przygotowania:
MUFFINY:
- Banany (2 duże) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) na gładką masę.
- Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać cukier i dodać jaja. Wymieszać przy pomocy miksera (wyposażonego w mieszadła/mieszadło), na średnich obrotach, do uzyskania jasnej, kremowej masy (przez około 4 minuty).
- Stale miksując, dodać rozgniecione banany, płynny olej oraz ekstrakt waniliowy.
- Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników.
- Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna.
- Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 11 minut, aż muffinki staną się złociste.
- Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 5 minut do lekkiego przestygnięcia.
- Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek, ułożyć na kratce i dostawić do całkowitego wystudzenia.
- Do miseczki (odpornej na wysokie temperatury, np. szklanej, ceramicznej czy metalowej) wsypać drobno pokrojoną czekoladę. Dodać miód, wodę oraz masło.
- Miseczkę położyć na garnku z gotującą się, gorącą wodą.
- Zawartość miseczki energicznie mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników.
- Garnek z miseczką zdjąć z ognia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
MUFFINKI BANANOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I KOLOROWĄ POSYPKĄ:
- Wystudzone muffiny zanurzać w ciepłej polewie czekoladowej (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jej nadmiar spłynął, po czym układać na kratce i posypywać kolorową posypką cukrową.
- Muffiny pozostawić na kratce, w temperaturze pokojowej, do całkowitego wyschnięcia polewy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
- Upieczone muffiny można przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 5 dni.
- Muffinki przygotowane według tego przepisu są miękkie, wilgotne i pysznie bananowe. Ich skład można dowolnie zmieniać tj. mąkę pełnoziarnistą zastąpić zwykłą mąką pszenną (np. tortową) a olej kokosowy każdym innym, płynnym olejem roślinnym np. rzepakowym. Do polewy można użyć zarówno słodkiej, mlecznej czekolady, jak i deserowej, czy gorzkiej. Miód w polewie można zastąpić syropem z agawy czy syropem kukurydzianym.
- W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, babeczki są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Sally's Baking Addiction.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńU mnie cała rodzina zajada się takimi babeczkami i właśnie obowiązkowo musi znaleźć się polewa czekoladowa. Dlatego jeśli ja mam przygotować polewę to wiem, że z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ wyjdzie ona bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń