poniedziałek, 5 lutego 2018

Chlebek kukurydziany z patelni


Składniki:

CHLEBEK KUKURYDZIANY:
  1. 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej;
  2. 1/2 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1 łyżka proszku do pieczenia;
  5. 1 szklanka maślanki;
  6. 1/2 szklanki mleka;
  7.  1 duże jajo;
  8. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  9. 1/4 szklanki  masła/margaryny + 2 łyżki do rozgrzania na patelni.
DODATKOWO:
  1. Patelnia o średnicy 26 cm, którą można używać w piekarniku (u mnie patelnia żeliwna).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać.
  2. Masło/margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  3. Do drugiej miski wlać mleko i maślankę. Dodać jajo i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodać sodę oczyszczoną i ponownie wymieszać.
  4. Do miski z mąkami, proszkiem do pieczenia i solą wlać płynne składniki i dokładnie wymieszać (łyżką lub trzepaczką kuchenną), aż dobrze się ze sobą połączą.
  5. Następnie do miski z ciastem wlać powoli rozpuszczone masło/margarynę i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać.
  6. Na rozgrzane na patelni, na średnim ogniu, masło/margarynę wlać ciasto kukurydziane (po wlaniu ciasto powinno skwierczeć od gorącej patelni), wyrównać jego powierzchnię szpatułką i podsmażać, na średnim ogniu, przez 1 minutę.
  7. Po tym czasie patelnię z podsmażonym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż stanie się złociste (brzeg chlebka powinien być chrupiący!)
  8. Upieczony chlebek kukurydziany podawać na ciepło lub na zimno, z wiórkami miękkiego masła.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 osób.
  2. Chlebek kukurydziany najlepiej smakuje podany na ciepło, z wiórkami miękkiego masła. Smaczny jest także z dżemem, miodem, czy jako dodatek do zup i sałatek. U mnie podany z chili.
  3. Do przygotowania chlebka potrzebna jest patelnia, której można używać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. U mnie jest to patelnia żeliwna.
  4. Ciasto należy wlać na gorącą patelnię - powinno skwierczeć na patelni, pod wpływem gorącego tłuszczu. Zapewni to chrupkie krawędzie chlebka.  
  5. Chlebek jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ma przyjemnie kukurydziany smak.
  6. Do przygotowania chlebka należy użyć żółtej mąki kukurydzianej (u mnie Melvit).
  7. W razie braku maślanki w domu można przygotować jej szybką, domową wersję z mleka i octu spirytusowego. Do 1 szklanki mleka należy wlać 1 łyżkę octu spirytusowego, wymieszać i odstawić na krótką chwilę (5 minut). Po tym czasie powstaje "kryzysowa" maślanka. Magia :-)
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz