- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 2 duże jaja (klasy L);
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 szklanka (250 g) kremowego masła orzechowego;
- 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
- 1 i 1/2 szklanki (300 g) lentilek lub m&m'sów w brązowym opakowaniu;
- 1 szklanka (190 g) drobno posiekanej czekolady (deserowej lub mlecznej);
- 1/2 łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Papier do pieczenia;
- Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
- Blacha z wyposażenia piekarnika.
- Do miski wsypać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
- Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
- Następnie, stale miksując, dodać masło orzechowe, jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
- Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą.
- Następnie, stale miksując, dodać płatki owsiane i wymieszać.
- Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać lentilki/m&m'sy i drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
- Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 14 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a góra będzie upieczona.
- Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 - 10 minut.
- Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzi około 55 ciasteczek. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszło 38 ciasteczek.
- Ciasteczka należy piec partiami. Im większe ciasteczka, tym dłuższy czas pieczenia (u mnie piekły się przez 14 minut).
- Do ciasteczek należy użyć płatków owsianych górskich. Nie zalecam użycia błyskawicznych.
- Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne cukierków, kawałków czekolady oraz płatków owsianych.
- Przygotowanie tych ciasteczek nie wymaga schłodzenia ciasta w lodówce.
- Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
- Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Świetny wpis
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te ciastka
OdpowiedzUsuń