Składniki:
MUFFINY:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 3/4 szklanki + 2 łyżki białego cukru;
- 5 łyżek miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
- 3 łyżki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy);
- 2 duże jaja (klasy L);
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego;
- 1 szklanka mleka;
- 6 łyżek kolorowej posypki cukrowej.
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
- 4 łyżki mleka;
- Kolorowa posypka cukrowa.
- Blacha do muffinek;
- Papilotki do muffinek.
Sposób przygotowania:
MUFFINY:
- Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) dodać miękkie masło, cukier oraz olej. Wymieszać przy pomocy miksera (wyposażonego w mieszadła/mieszadło), na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji (przez około 30 sekund).
- Stale miksując, dodać jaja, po jednym na raz, oraz ekstrakt waniliowy i migdałowy.
- Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i dodawać naprzemiennie, w 3 partiach, mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, oraz w 2 partiach mleko, rozpoczynając i kończąc na mieszance mąki tj. miksując na najniższych obrotach dodać 1/3 mieszanki mąki, wymieszać do połączenia składników, po czym dodać 1/2 szklanki mleka i znów wymieszać. Następnie ponownie powtórzyć te czynności, po czym zakończyć dodając ostatnią część mąki.
- Na sam koniec dodać kolorową posypkę cukrową (6 łyżek) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką.
- Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna.
- Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 18 minut, aż staną się złociste, a wbity w ich środek patyczek/wykałaczka wyjdzie czysty.
- Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
- Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek.
- Cukier puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki.
- Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
- Gotowy lukier powinien być dość gęsty.
KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE:
- Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jego nadmiar spłynął, po czym układać na kratce i posypywać kolorową posypką cukrową.
- Muffiny pozostawić na kratce, w temperaturze pokojowej, do całkowitego wyschnięcia polewy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 17 muffinek.
- Upieczone muffiny można przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 5 dni.
- W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, babeczki są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Cooking Classy.
Dla mnie bomba! Zauważyłam, że dzieciaki uwielbiają różnego typu babeczki i ciasteczka. Nie widzę szału na torty lub klasyczne ciasta. Właśnie dlatego całkowicie zrezygnowałam z ich pieczenia. Co roku staram się wyczarować jakieś łakocie np. kulki obsypane wiórkami kokosowymi lub orzeszkami. Jest to opcja nie tylko smaczna, ale również ekonomiczna. Można rozsądnie zaplanować budżet - wystarczy trochę organizacji. Za miesiąc kolejne urodziny syna, więc powoli sporządzam listę specjałów. Zapisałam sobie post do ulubionych, aby nie zgubić przepisu :)
OdpowiedzUsuń