czwartek, 8 lutego 2018

Muffiny pączkowe z cukrem cynamonowym


Składniki:

MUFFINY:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
  5. 1 szklanka białego cukru;
  6. 2/3 szklanki miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej);
  7. 2 duże jaja (klasy L);
  8. 1 szklanka mleka.
CUKIER CYNAMONOWY:
  1. 1 i 1/2 szklanki białego cukru;
  2. 3 łyżeczki cynamonu;
  3. 230 g masła.
 DODATKOWO:
  1. Blacha do muffinek;
  2. Tłuszcz do wysmarowania blachy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


 Sposób przygotowania:

MUFFINY:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękką margarynę. Dodać cukier (1 szklankę) i wymieszać mikserem (przy pomocy mieszadła/mieszadeł), aż do połączenia składników. Następnie dodać jaja i ponownie zmiksować.
  3. Następnie, stale miksując na niskich obrotach, dodawać na przemian, trochę mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia.
  4. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem.
  5. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy.
  6. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż staną się złociste.
  7. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia. 
  8. Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek.
CUKIER CYNAMONOWY:
  1. Cukier (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki. Dodać cynamon i wymieszać.
  2. Masło (230 g) rozpuścić i wlać do drugiej miseczki.
MUFFINY  PĄCZKOWE Z CUKREM CYNAMONOWYM:
  1. Lekko przestudzone (jeszcze ciepłe) muffiny zamaczać w rozpuszczonym maśle (przez około 30 sekund, tak aby masło pokryło całą muffinkę i delikatnie w nią wsiąkło), a następnie bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze cynamonowym. Czynności powtarzać z każdą kolejną muffinką, aż wszystkie będą oblepione cynamonowo-maślaną otoczką.
  2. Muffiny jeść na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 15 dużych i wyrośniętych muffinek.
  2. Muffiny pączkowe przygotowane według tego przepisu są słodkie, maślane i przyjemnie cynamonowe. 
  3. Upieczone muffiny można przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 1 tygodnia.
  4. Muffiny są idealne do zamrożenia. Wystarczy jedynie po upieczeniu oraz obtoczeniu w maśle i cukrze cynamonowym, jak i również same tj. bez maślanej otoczki cynamonowej, włożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością woreczków strunowych (u mnie z Ikea), umieścić w zamrażalniku i przechowywać w ten sposób przez okres do 1 miesiąca
  5. Muffiny po wyjęciu z zamrażalnika i  całkowitym  rozmrożeniu można jeść zarówno na zimno, jak i po  uprzednim podgrzaniu.
  6. Blachę do muffin należy bardzo dobrze i dokładnie natłuścić przed włożeniem do niej porcji ciasta. Zapobiegnie do przyklejaniu się muffinek do blachy.
  7. Muffiny można także przygotować bez użycia miksera. Ciasto można wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Przy użyciu miksera jest po prostu łatwiej i szybciej :-)
  8. Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm.
  9. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

3 komentarze:

  1. Aż mam ochotę zlizać ten cynamonowy cukier :D Mega!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawił mnie ten przepis. Chętnie z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń