MUFFINY:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
- 1 szklanka białego cukru;
- 2/3 szklanki miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej);
- 2 duże jaja (klasy L);
- 1 szklanka mleka.
- 1 i 1/2 szklanki białego cukru;
- 3 łyżeczki cynamonu;
- 230 g masła.
- Blacha do muffinek;
- Tłuszcz do wysmarowania blachy.
Sposób przygotowania:
MUFFINY:
- Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękką margarynę. Dodać cukier (1 szklankę) i wymieszać mikserem (przy pomocy mieszadła/mieszadeł), aż do połączenia składników. Następnie dodać jaja i ponownie zmiksować.
- Następnie, stale miksując na niskich obrotach, dodawać na przemian, trochę mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia.
- Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem.
- Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy.
- Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż staną się złociste.
- Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
- Lekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek.
- Cukier (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki. Dodać cynamon i wymieszać.
- Masło (230 g) rozpuścić i wlać do drugiej miseczki.
- Lekko przestudzone (jeszcze ciepłe) muffiny zamaczać w rozpuszczonym maśle (przez około 30 sekund, tak aby masło pokryło całą muffinkę i delikatnie w nią wsiąkło), a następnie bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze cynamonowym. Czynności powtarzać z każdą kolejną muffinką, aż wszystkie będą oblepione cynamonowo-maślaną otoczką.
- Muffiny jeść na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 15 dużych i wyrośniętych muffinek.
- Muffiny pączkowe przygotowane według tego przepisu są słodkie, maślane i przyjemnie cynamonowe.
- Upieczone muffiny można przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 1 tygodnia.
- Muffiny są idealne do zamrożenia. Wystarczy jedynie po upieczeniu oraz obtoczeniu w maśle i cukrze cynamonowym, jak i również same tj. bez maślanej otoczki cynamonowej, włożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością woreczków strunowych (u mnie z Ikea), umieścić w zamrażalniku i przechowywać w ten sposób przez okres do 1 miesiąca.
- Muffiny po wyjęciu z zamrażalnika i całkowitym rozmrożeniu można jeść zarówno na zimno, jak i po uprzednim podgrzaniu.
- Blachę do muffin należy bardzo dobrze i dokładnie natłuścić przed włożeniem do niej porcji ciasta. Zapobiegnie do przyklejaniu się muffinek do blachy.
- Muffiny można także przygotować bez użycia miksera. Ciasto można wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Przy użyciu miksera jest po prostu łatwiej i szybciej :-)
- Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Aż mam ochotę zlizać ten cynamonowy cukier :D Mega!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smakowite i jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis. Chętnie z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuń