czwartek, 22 lutego 2018

Limonkowe skrzydełka z kolendrą



Składniki:

KURCZAK:
  1. 1, 35 kg skrzydełek z kurczaka;
  2. Sól;
  3. Świeżo zmielony pieprz.
MARYNATA:
  1. 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  2. Sok wyciśnięty z 2 limonek;
  3. 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  4. 1 łyżeczka kuminu;
  5. 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki.
GLAZURA:
  1. 4 łyżki masła;
  2. 2 łyżki miodu (u mnie lipowy);
  3. 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha);
  4. Sok wyciśnięty z 1 limonki;
  5. 2 łyżki drobno posiekanej kolendry.
DODATKOWO:
  1. Blacha z wyposażenia piekarnika;
  2. Ruszt (kratka) z wyposażenia piekarnika lub
  3. Brytfanna z rusztem;
  4. Folia spożywcza.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Na blasze z wyposażenia piekarnika umieścić ruszt/kratkę (także z wyposażenia piekarnika) (o tak).
  2. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion).
  4. Przygotować marynatę do kurczaka. Do dużej miski wlać oliwę, sok wyciśnięty z limonek, wsypać czosnek granulowany, kumin oraz wędzoną paprykę i wymieszać.
  5. Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła skrzydełka. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (do max. 4 godzin).
  6. Po tym czasie skrzydełka wyjąć z lodówki, odsączyć z nadmiaru marynaty, układać na ruszcie brytfanki lub na ruszcie ułożonym na blasze, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do  220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec, aż staną się złociste, przez około 35 minut
  8. W międzyczasie przygotować glazurę do skrzydełek. Do rondelka wlać miód, ostry sos i sok z limonki. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę.
  9. Upieczone, gorące skrzydełka przełożyć do dużej miski, wlać gorącą glazurę i dobrze wymieszać (najlepiej szczypcami kuchennymi), aby każde skrzydełko było pokryte glazurą.
  10. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 6 osób.
  2. Na widocznym na zdjęciach talerzu znajduje się połowa porcji.
  3. Skrzydełka przygotowane według tego przepisu są chrupiące, soczyste i klejące się do placów. Marynata i glazura nadają im słodko - ostry, limonkowy smak.
  4. Z dodatku kolendry można zrezygnować, choć podkreśla ona świeży smak skrzydełek.
  5. Kumin to nie to samo co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  6. Ostry sos: sriracha, tabasco itp. można zastąpić dobrej jakości pikantnym, ketchupem.
Źródło przepisu: Delish.


Jeśli lubisz pikantne, klejące się do placów skrzydełka spróbuj także
klasycznych, pikantnych skrzydełek w sosie buffalo!


Skrzydełka buffalo
Klasyczne, pikantne skrzydełka buffalo

5 komentarzy: