środa, 21 lutego 2018

Słodko - kwaśna, zapiekana fasolka z boczkiem



Składniki:
  1. 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g);
  2. 12 cienkich plastrów wędzonego boczku;
  3. 1/2 średniej czerwonej papryki;
  4. 1 duża cebula;
  5. 3/4 szklanki sosu bbq;
  6. 500 g przecieru pomidorowego;
  7. 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
  8. 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego;
  9. 2 łyżeczki soli;
  10. 2 łyżki musztardy Dijon;
  11. 1 łyżka oleju.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę.
  4. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i 8 z nich delikatnie podsmażyć z obu stron, aż staną się lekko złociste, a 4 plastry podsmażyć, z obu stron, aż staną się brązowe i chrupiące. 
  6. Usmażone plastry boczku układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. 
  7. 8 delikatnie podsmażonych plastrów boczku pozostawić w całości, natomiast 4 bardziej podsmażone drobno posiekać.
  8. Na pozostały na patelni, po smażeniu boczku, tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę i podsmażać, często mieszając, aż będą miękkie (przez około 5 minut).
  9. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę, drobno posiekane plasterki podsmażonego boczku oraz wlać mieszankę przecieru pomidorowego, sosu barbecue, octu, cukru, musztardy i soli. Wymieszać. Gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
  10. Gorącą fasolkę w sosie przelać do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzić po całym naczyniu. Na wierzch fasolki położyć plastry delikatnie podsmażonego boczku (8 sztuk).
  11. Tak przygotowaną fasolkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanka górna i dolna, 2 półka od dołu) i zapiekać bez przykrycia (chociaż ja polecam przykryć) przez 2 godziny, aż sos będzie bąbelkował i stanie się gęsty, a plasterki boczku bardzo brązowe.
  12. Fasolkę podawać gorącą, z kromką świeżego chleba.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Do przygotowania przepisu należy użyć naczynia żaroodpornego o wymiarach 31 x 21 cm.
  3. Przygotowana w ten sposób fasolka ma dymny (dzięki dodatkowi sosu barbecue), słodki (za sprawą cukru trzcinowego) i kwaśny (z uwagi na dodatek octu) smak. Jest pyszna i zupełnie inna od tradycyjnej fasolki po bretońsku.
  4. Fasolkę należy zapiekać długo i powoli, w niskiej temperaturze. Zgodnie z przepisem fasolkę należy zapiekać bez przykrycia. Jednakże ja polecam przykrycie naczynia żaroodpornego folią aluminiową, bo inaczej czeka Was mycie całego piekarnika (jak to miało miejsce u mnie).
  5. Sos barbecue (bbq) można zastąpić dobrej jakości ketchupem, co wpłynie na smak fasoli i nie zapewni jej dymnego posmaku. 
  6. W celu nadania ostrości potrawie należy dodać posiekaną papryczkę chili np. jalapeno.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

1 komentarz: