Składniki:
KURCZAK:
- 1, 35 kg skrzydełek z kurczaka;
- Sól;
- Świeżo zmielony pieprz.
MARYNATA:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- Sok wyciśnięty z 2 limonek;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki.
GLAZURA:
- 4 łyżki masła;
- 2 łyżki miodu (u mnie lipowy);
- 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha);
- Sok wyciśnięty z 1 limonki;
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry.
DODATKOWO:
- Blacha z wyposażenia piekarnika;
- Ruszt (kratka) z wyposażenia piekarnika lub
- Brytfanna z rusztem;
- Folia spożywcza.
Sposób przygotowania:
- Na blasze z wyposażenia piekarnika umieścić ruszt/kratkę (także z wyposażenia piekarnika) (o tak).
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion).
- Przygotować marynatę do kurczaka. Do dużej miski wlać oliwę, sok wyciśnięty z limonek, wsypać czosnek granulowany, kumin oraz wędzoną paprykę i wymieszać.
- Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła skrzydełka. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (do max. 4 godzin).
- Po tym czasie skrzydełka wyjąć z lodówki, odsączyć z nadmiaru marynaty, układać na ruszcie brytfanki lub na ruszcie ułożonym na blasze, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec, aż staną się złociste, przez około 35 minut
- W międzyczasie przygotować glazurę do skrzydełek. Do rondelka wlać miód, ostry sos i sok z limonki. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę.
- Upieczone, gorące skrzydełka przełożyć do dużej miski, wlać gorącą glazurę i dobrze wymieszać (najlepiej szczypcami kuchennymi), aby każde skrzydełko było pokryte glazurą.
- Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 6 osób.
- Na widocznym na zdjęciach talerzu znajduje się połowa porcji.
- Skrzydełka przygotowane według tego przepisu są chrupiące, soczyste i klejące się do placów. Marynata i glazura nadają im słodko - ostry, limonkowy smak.
- Z dodatku kolendry można zrezygnować, choć podkreśla ona świeży smak skrzydełek.
- Kumin to nie to samo co stosowany w kuchni polskiej kminek.
- Ostry sos: sriracha, tabasco itp. można zastąpić dobrej jakości pikantnym, ketchupem.
Źródło przepisu: Delish.
Jeśli lubisz pikantne, klejące się do placów skrzydełka spróbuj także
klasycznych, pikantnych skrzydełek w sosie buffalo!
Klasyczne, pikantne skrzydełka buffalo |
mmm smakowicie :)
OdpowiedzUsuńlekki obiadek
OdpowiedzUsuńSkrzydełka w takiej wersji to dobry pomysł
OdpowiedzUsuńNa pewno smakują tak dobrze jak wyglądają.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń