Składniki:
- 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml);
- 150 g wędzonego boczku;
- 200g podwędzanej kiełbasy;
- 2 litry zimnej wody;
- 1 średnia cebula;
- 5 średnich ziemniaków;
- 4 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 5 ząbków czosnku;
- 4 suszone grzyby;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1 łyżka majeranku;
- 1 łyżka klarowanego masła;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zalać zimną wodą (tak, aby były zakryte) i odstawić na noc do namoczenia. Namoczone grzyby odcedzić. Drobno posiekać.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, na rozgrzanym na patelni, klarowanym maśle (1 łyżka).
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem.
- Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę.
- Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie.
- Następnie wlać barszcz biały z butelki i dodać podsmażoną cebulę. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez około 5 minut.
- W międzyczasie zahartować śmietanę. Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
- Zupę przyprawić roztartym w palcach majerankiem (1 łyżka) oraz solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- Zalewajkę podawać gorącą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 2,5 l zupy.
- Kwaśność zupy można dowolnie zmieniać dodając mniej barszczu białego z butelki (np. dodając jedynie 250 ml). Ja dodaję całą butelkę. W przypadku, gdyby zupa była mało kwaśna (po dodaniu całej butelki barszczu) można dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny.
- Smak zupy można wzbogacić o łyżkę tartego chrzanu (ze słoiczka).
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
takie zrobie dzieki
OdpowiedzUsuń