- 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g);
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku;
- 1/2 średniej czerwonej papryki;
- 1 duża cebula;
- 3/4 szklanki sosu bbq;
- 500 g przecieru pomidorowego;
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego;
- 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki musztardy Dijon;
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę.
- Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i 8 z nich delikatnie podsmażyć z obu stron, aż staną się lekko złociste, a 4 plastry podsmażyć, z obu stron, aż staną się brązowe i chrupiące.
- Usmażone plastry boczku układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- 8 delikatnie podsmażonych plastrów boczku pozostawić w całości, natomiast 4 bardziej podsmażone drobno posiekać.
- Na pozostały na patelni, po smażeniu boczku, tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę i podsmażać, często mieszając, aż będą miękkie (przez około 5 minut).
- Po tym czasie dodać odsączoną fasolę, drobno posiekane plasterki podsmażonego boczku oraz wlać mieszankę przecieru pomidorowego, sosu barbecue, octu, cukru, musztardy i soli. Wymieszać. Gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
- Gorącą fasolkę w sosie przelać do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzić po całym naczyniu. Na wierzch fasolki położyć plastry delikatnie podsmażonego boczku (8 sztuk).
- Tak przygotowaną fasolkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanka górna i dolna, 2 półka od dołu) i zapiekać bez przykrycia (chociaż ja polecam przykryć) przez 2 godziny, aż sos będzie bąbelkował i stanie się gęsty, a plasterki boczku bardzo brązowe.
- Fasolkę podawać gorącą, z kromką świeżego chleba.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Do przygotowania przepisu należy użyć naczynia żaroodpornego o wymiarach 31 x 21 cm.
- Przygotowana w ten sposób fasolka ma dymny (dzięki dodatkowi sosu barbecue), słodki (za sprawą cukru trzcinowego) i kwaśny (z uwagi na dodatek octu) smak. Jest pyszna i zupełnie inna od tradycyjnej fasolki po bretońsku.
- Fasolkę należy zapiekać długo i powoli, w niskiej temperaturze. Zgodnie z przepisem fasolkę należy zapiekać bez przykrycia. Jednakże ja polecam przykrycie naczynia żaroodpornego folią aluminiową, bo inaczej czeka Was mycie całego piekarnika (jak to miało miejsce u mnie).
- Sos barbecue (bbq) można zastąpić dobrej jakości ketchupem, co wpłynie na smak fasoli i nie zapewni jej dymnego posmaku.
- W celu nadania ostrości potrawie należy dodać posiekaną papryczkę chili np. jalapeno.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
mniaaam,ale pyszności :)
OdpowiedzUsuń