piątek, 23 marca 2018

Chrzan gotowany


Składniki:
  1. Słoiczek tartego chrzanu (o wadze 240 g);
  2. 3 całe, surowe jaja;
  3. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  4. 1 łyżeczka białego cukru.

Sposób przygotowania:
  1. Jaja wbić do miski (u mnie misa od miksera) i ubić mikserem, przy pomocy mieszadeł, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
  2. Następnie dodać tarty chrzan, śmietanę i cukier i wymieszać mikserem w celu połączenia składników.
  3. Zmiksowany chrzan z jajami, śmietaną i cukrem przełożyć do rondelka i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez około 5 - 10 minut, aż chrzan zgęstnieje.
  4. Ugotowany chrzan wystudzić i przełożyć do słoiczka.
  5. Chrzan przechowywać szczelnie zakręcony, najlepiej w szklanym słoiku, w lodówce, przez max. 10 dni.
WESOŁYCH ŚWIĄT!
 

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 500 ml chrzanu.
  2. Chrzan, przygotowany według tego przepisu, ma łagodny smak. Jeśli chrzan ma być ostrzejszy, należy zmniejszyć ilość jaj do jednego i śmietany do 2 łyżek, jeśli łagodniejszy - zwiększyć ilość jaj i śmietany.
  3. Chrzan należy przechowywać w słoiku, zakręcony (żeby nie zwietrzał), w lodówce, przez max. 10 dni.
  4. Tak przygotowany chrzan idealnie pasuje do jaj, wędlin, pasztetów i mięs. 
  5. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: