Składniki:
- Słoiczek tartego chrzanu (o wadze 240 g);
- 3 całe, surowe jaja;
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1 łyżeczka białego cukru.
Sposób przygotowania:
- Jaja wbić do miski (u mnie misa od miksera) i ubić mikserem, przy pomocy mieszadeł, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodać tarty chrzan, śmietanę i cukier i wymieszać mikserem w celu połączenia składników.
- Zmiksowany chrzan z jajami, śmietaną i cukrem przełożyć do rondelka i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez około 5 - 10 minut, aż chrzan zgęstnieje.
- Ugotowany chrzan wystudzić i przełożyć do słoiczka.
- Chrzan przechowywać szczelnie zakręcony, najlepiej w szklanym słoiku, w lodówce, przez max. 10 dni.
WESOŁYCH ŚWIĄT!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 500 ml chrzanu.
- Chrzan, przygotowany według tego przepisu, ma łagodny smak. Jeśli chrzan ma być ostrzejszy, należy zmniejszyć ilość jaj do jednego i śmietany do 2 łyżek, jeśli łagodniejszy - zwiększyć ilość jaj i śmietany.
- Chrzan należy przechowywać w słoiku, zakręcony (żeby nie zwietrzał), w lodówce, przez max. 10 dni.
- Tak przygotowany chrzan idealnie pasuje do jaj, wędlin, pasztetów i mięs.
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
takiego nie jadłem
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuń