Składniki:
- 2 puszki cieciorki konserwowej (każda po 240 g, waga netto, po odcedzeniu z zalewy);
- 1 duża czerwona papryka;
- 1 duża żółta lub zielona papryka;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1/2 pęczka natki pietruszki.
SOS SŁODKO - KWAŚNY
- 8 łyżek octu jabłkowego (lub octu winnego z białego wina);
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 3 łyżki ketchupu;
- 2 łyżki sosu sojowego, jasnego;
- 4 łyżki zimnej wody;
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 3 łyżkami zimnej wody.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
SOS SŁODKO - KWAŚNY:
- Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać zimną wodę (3 łyżki) i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do osobnej miseczki wsypać cukier (1/2 szklanki) oraz czosnek granulowany (1/2 łyżeczki). Wlać ocet jabłkowy (8 łyżek), ketchup (3 łyżki), sos sojowy (2 łyżki), zimną wodę (4 łyżki) i dokładnie wymieszać.
- Do sosu dodać mieszaninę mąki kukurydzianej z wodą i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
- Tak przygotowany sos odstawić na bok.
CIECIORKA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM
- Cieciorkę odsączyć na sicie z zalewy.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w paski.
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę (1 łyżka) wrzucić paski papryk. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 3 - 4 minuty, aż papryka stanie się lekko miękka.
- Do delikatnie podsmażonej papryki dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i krótką chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę).
- Następnie na patelnię z papryką i czosnkiem wrzucić odsączoną z zalewy cieciorkę i całość razem podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 1 - 2 minuty.
- Na patelnię z podsmażonymi warzywami wlać przygotowany wcześniej sos słodko - kwaśny. Wymieszać i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 8 - 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Na sam koniec na patelnię z warzywami w sosie słodko - kwaśnym wsypać ziarna sezamu (1 łyżka) i wymieszać. Zestawić z ognia.
- Cieciorkę w sosie słodko - kwaśnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
- Do dania można dodać cebulę, brokuł czy marchewkę.
- Biały cukier można zastąpić trzcinowym lub miodem, a natkę pietruszki - drobno posiekanym szczypiorkiem czy listkami świeżej kolendry.
- Potrawa ma wyrazisty słodko - kwaśny smak. Smak sosu można nieco złagodzić dodając mniej łyżek octu, a więcej zimnej wody.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: Lord Byron's Kitchen.
duzo witamin
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuńApetycznie prezentuje się to danie
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń