czwartek, 22 marca 2018

Pizza alpejska (na puszystym cieście)



Składniki:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
  3. 1/4 szklanki pełnego mleka w proszku;
  4. Opakowanie drożdży suchych instant (o wadze 7 g);
  5. 1 łyżka białego cukru;
  6. 1/2 łyżeczki soli;
  7. 2 łyżki oleju.
ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY:
  1. 1 łyżka masła;
  2. 1 łyżka mąki pszennej;
  3. 1/4 szklanki zimnego mleka;
  4. 65 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  5. 1/4 łyżeczki suszonego tymianku;
  6. Szczypta białego pieprzu;
  7. Szczypta soli. 
DODATKI DO PIZZY:
  1. 150 g startej mozzarelli;
  2. 200 g pieczarek;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 4 cienkie plastry wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do podsmażenia;
  5. 1 łyżka masła klarowanego.
  6. Sól;
  7. Pieprz.
DODATKOWO:
  1. 2 łyżki roztopionego, wystudzonego masła do posmarowania brzegów pizzy;
  2. Blacha o wymiarach 23 x 33 cm (jak u mnie, jeśli pizza ma być na grubym cieście) lub 25 x 45 cm (jeśli ciasto ma być nieco cieńsze);
  3. 2 - 3 łyżki oleju do wysmarowania blachy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać suche drożdże (całe opakowanie), cukier (1 łyżka), sól (1/2 łyżeczki) oraz mleko w proszku (1/4 szklanki). Wlać ciepłą wodę (1 i 1/3 szklanki). Wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną lub łyżką). Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 minuty.
  2. Po tym czasie wlać olej (2 łyżki) i ponownie wymieszać. Dodać mąkę pszenną (3 i 1/2 szklanki) i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego przez 10 minut (lub ręcznie przez około 20 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Blachę na pizzę wysmarować olejem.
  4. Wyrobione ciasto przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć (lub rozwałkować) na wielkość blaszki.
  5. Rozwałkowane ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem blachę i równomiernie rozłożyć/rozciągnąć dłońmi po dnie blachy i delikatnie docisnąć palcami do boków blachy (tworząc rant pizzy).
  6. Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY:
  1. Do rondelka włożyć masło i, gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotować na średnim ogniu, aż powstanie złocista zasmażka. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do wystudzonego sosu beszamelowego dodać kwaśną, gęstą śmietanę i dokładnie wymieszać.
  3. Sos przyprawić tymiankiem, biały pieprzem i solą do smaku.
DODATKI DO PIZZY:
  1. Plastry boczku usmażyć w całości na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka), z obu stron na złoty kolor. Usmażone plastry boczku odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie każdy pokroić na 3 kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Na rozgrzane na patelni masło klarowane (1 łyżka) wrzucić posiekaną cebulę i krótką chwilę podsmażać (1 - 2 minuty). Następnie dodać plastry pieczarek, oprószyć solą i podsmażać, aż większość płynu odparuje. Usmażone pieczarki z cebulą przyprawić solą i pieprzem do smaku.
PIZZA ALPEJSKA (NA PUSZYSTYM CIEŚCIE):
  1. Wyrośnięte ciasto na pizzę bardzo delikatnie ugnieść dłońmi od środka blachy do boków, tworząc około 1 - 1,5 cm rant pizzy.
  2. Na tak przygotowane ciasto równomiernie wyłożyć sos śmietanowy, pozostawiając rant pizzy czysty. Na sos rozsypać połowę startej mozzarelli. Na ser położyć podsmażone pieczarki z cebulą oraz kawałki podsmażonego boczku. Pizzę po wierzchu posypać pozostałą, startą mozzarellą. Rant pizzy posmarować (przy pomocy pędzelka) roztopionym masłem.
  3. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser zacznie bulgotać, a brzeg pizzy ładnie się zarumieni.
  4. Pizzę podawać gorącą, bezpośrednio po upieczeniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 23 x 33 cm (jak u mnie) lub 25 x 45 cm (wówczas ciasto będzie nieco cieńsze).
  2. Woda do ciasta na pizzę powinna być ciepła tj. mieć około 40 stopni Celsjusza. Nie powinna być gorąca, ani letnia, tylko ciepła.
  3. Pizzę można, po wierzchu, posypać posiekanym szczypiorkiem.
  4. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  5. Pizza przygotowana według tego przepisu wychodzi na puszystym, grubym cieście.
  6. Przygotowaną pizzę należy włożyć do mocno nagrzanego piekarnika - do 250 stopni Celsjusza. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze pizza równomiernie się upiecze, zrumieni bez nadmiernego rozrastania się w górę, a ser rozpuści i rozleje na dodatki.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Tajne przepisy, Genius Kitchen.



7 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że ciasto wygląda bardzo pulchnie - czyli coś, co ja lubię najbardziej ;-)

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ślinotok! Ta pizza wygląda bosko. Szukałam przepisu na puszyste ciasto, bo czasami potrzebna odmiana od cienkiego. To wygląda mega apetycznie. Robię jutro! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przejrzalam wszystkie przepisy na blogu. Jedne z naj fajniejszych jakie widzialam. Gratuluje pomyslowosci kreatywnosci a zarazem prostoty. Jest swojsko z domieszka niespodzianek i smakow swiata. Wiekszosc chetnie bym zjadla :) pozdrawiam! Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. sos śmietanowy to musi być rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię dzięki temu przepisowi już trzeci raz jest obłędna!

    OdpowiedzUsuń