Składniki:
CIASTO NA PIZZĘ:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
- 1/4 szklanki pełnego mleka w proszku;
- Opakowanie drożdży suchych instant (o wadze 7 g);
- 1 łyżka białego cukru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki oleju.
ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY:
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1/4 szklanki zimnego mleka;
- 65 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku;
- Szczypta białego pieprzu;
- Szczypta soli.
- 150 g startej mozzarelli;
- 200 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 4 cienkie plastry wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do podsmażenia;
- 1 łyżka masła klarowanego.
- Sól;
- Pieprz.
DODATKOWO:
- 2 łyżki roztopionego, wystudzonego masła do posmarowania brzegów pizzy;
- Blacha o wymiarach 23 x 33 cm (jak u mnie, jeśli pizza ma być na grubym cieście) lub 25 x 45 cm (jeśli ciasto ma być nieco cieńsze);
- 2 - 3 łyżki oleju do wysmarowania blachy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
CIASTO NA PIZZĘ:
- Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać suche drożdże (całe opakowanie), cukier (1 łyżka), sól (1/2 łyżeczki) oraz mleko w proszku (1/4 szklanki). Wlać ciepłą wodę (1 i 1/3 szklanki). Wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną lub łyżką). Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 minuty.
- Po tym czasie wlać olej (2 łyżki) i ponownie wymieszać. Dodać mąkę pszenną (3 i 1/2 szklanki) i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego przez 10 minut (lub ręcznie przez około 20 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Blachę na pizzę wysmarować olejem.
- Wyrobione ciasto przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć (lub rozwałkować) na wielkość blaszki.
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem blachę i równomiernie rozłożyć/rozciągnąć dłońmi po dnie blachy i delikatnie docisnąć palcami do boków blachy (tworząc rant pizzy).
- Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY:
- Do rondelka włożyć masło i, gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotować na średnim ogniu, aż powstanie złocista zasmażka. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
- Do wystudzonego sosu beszamelowego dodać kwaśną, gęstą śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Sos przyprawić tymiankiem, biały pieprzem i solą do smaku.
DODATKI DO PIZZY:
- Plastry boczku usmażyć w całości na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka), z obu stron na złoty kolor. Usmażone plastry boczku odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie każdy pokroić na 3 kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Na rozgrzane na patelni masło klarowane (1 łyżka) wrzucić posiekaną cebulę i krótką chwilę podsmażać (1 - 2 minuty). Następnie dodać plastry pieczarek, oprószyć solą i podsmażać, aż większość płynu odparuje. Usmażone pieczarki z cebulą przyprawić solą i pieprzem do smaku.
PIZZA ALPEJSKA (NA PUSZYSTYM CIEŚCIE):
- Wyrośnięte ciasto na pizzę bardzo delikatnie ugnieść dłońmi od środka blachy do boków, tworząc około 1 - 1,5 cm rant pizzy.
- Na tak przygotowane ciasto równomiernie wyłożyć sos śmietanowy, pozostawiając rant pizzy czysty. Na sos rozsypać połowę startej mozzarelli. Na ser położyć podsmażone pieczarki z cebulą oraz kawałki podsmażonego boczku. Pizzę po wierzchu posypać pozostałą, startą mozzarellą. Rant pizzy posmarować (przy pomocy pędzelka) roztopionym masłem.
- Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser zacznie bulgotać, a brzeg pizzy ładnie się zarumieni.
- Pizzę podawać gorącą, bezpośrednio po upieczeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 23 x 33 cm (jak u mnie) lub 25 x 45 cm (wówczas ciasto będzie nieco cieńsze).
- Woda do ciasta na pizzę powinna być ciepła tj. mieć około 40 stopni Celsjusza. Nie powinna być gorąca, ani letnia, tylko ciepła.
- Pizzę można, po wierzchu, posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Pizza przygotowana według tego przepisu wychodzi na puszystym, grubym cieście.
- Przygotowaną pizzę należy włożyć do mocno nagrzanego piekarnika - do 250 stopni Celsjusza. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze pizza równomiernie się upiecze, zrumieni bez nadmiernego rozrastania się w górę, a ser rozpuści i rozleje na dodatki.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Tajne przepisy, Genius Kitchen.
Muszę przyznać, że ciasto wygląda bardzo pulchnie - czyli coś, co ja lubię najbardziej ;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Mam ślinotok! Ta pizza wygląda bosko. Szukałam przepisu na puszyste ciasto, bo czasami potrzebna odmiana od cienkiego. To wygląda mega apetycznie. Robię jutro! :)
OdpowiedzUsuńPrzejrzalam wszystkie przepisy na blogu. Jedne z naj fajniejszych jakie widzialam. Gratuluje pomyslowosci kreatywnosci a zarazem prostoty. Jest swojsko z domieszka niespodzianek i smakow swiata. Wiekszosc chetnie bym zjadla :) pozdrawiam! Asia
OdpowiedzUsuńsos śmietanowy to musi być rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak w Alpach z dojazdem pizzy
OdpowiedzUsuńRobię dzięki temu przepisowi już trzeci raz jest obłędna!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń