czwartek, 19 kwietnia 2018

Granola z pestkami dyni, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi



Składniki:
  1. 3 szklanki płatków owsianych górskich;
  2. 1 szklanka suszonej żurawiny;
  3. 1/2 szklanki pestek dyni;
  4. 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
  5. 1/2 łyżeczki soli;
  6. 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu - jak u mnie);
  7. 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, kokosowego, z pestek winogron lub innego ulubionego).
DODATKOWO:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml




Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, suszoną żurawinę, pestki dyni oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać olej roślinny, syrop klonowy (lub miód). Wsypać sól. Wymieszać.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu klonowego/miodu.
  5. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 45 minut, przy czym po upływie połowy czasu pieczania granolę należy lekko przemieszać.
  6. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
  7. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!





Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 szklanek granoli. 
  2. Granola przygotowana według tego przepisu jest dość sypka.  Aby w granoli utworzyły się chrupiące zbitki można dodać białko jaja klasy L do mieszanki syropu klonowego/miodu i oleju (przed wlaniem jej do składników suchych).
  3. W celu przygotowania wersji bezglutenowej granoli należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
  4. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
  5. Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli. W oryginalnym przepisie do syropu klonowego/miodu, oleju i soli dodaje się także 1/4 szklanki brązowego cukru. Ja zrezygnowałam z dodatku cukru, aby granola była zdrowsza.
  6. Stosunek 3:2 (szklanek) płatków owsianych do dodatków (bakalii, ziaren) jest dla mnie idealny, ale możesz go oczywiście zmienić. Do granoli możesz też dodać orzechy, migdały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki czy inne, ulubione dodatki. Możesz ją także przyprawić cynamonem czy szczyptą gałki muszkatołowej. 
  7. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.

2 komentarze: