środa, 25 kwietnia 2018

Curry z kurczakiem, ananasem i kukurydzą



Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 średnia cebula;
  3. Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g);
  4. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  5. 1 czubata łyżka curry;
  6. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  7. 1/4 łyżeczki chili w proszku;
  8. 1/2 szklanki zimnej wody;
  9. 2 łyżki mąki pszennej;
  10. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  11. 1 łyżka oleju;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć słodką papryką w proszku (1/2 łyżeczki), szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, przez krótką chwilę (około 2 - 3 minuty).
  5. Na patelnię z delikatnie podsmażonym kurczakiem wrzucić posiekaną cebulę i całość razem podsmażać, aż cebula i kurczak staną się złociste (przez kolejne 2 - 3 minuty).
  6. Następnie do podsmażonego kurczaka z cebulą wlać całą zawartość puszki z ananasem (tj. kawałki ananasa i syrop) oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wsypać mieszankę przypraw curry (1 czubatą łyżkę) oraz chili w proszku (1/4 łyżeczki). Wymieszać, gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie ugotowany (przez ok. 5 minut).
  7. W międzyczasie do miseczki wlać zimną wodę (1/2 szklanki). Dodać śmietanę (2 łyżki). Wsypać mąkę pszenną (2 łyżki). Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
  8. Tak przygotowaną zaprawkę wlać, na sam koniec duszenia, na patelnię z kurczakiem i warzywami. Cały czas gotując na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  9. Gotowe curry przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Curry podawać gorące, z ryżem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Ostrość curry można regulować, zmniejszając lub zwiększając ilość chili w proszku.
  3. Curry przygotowane według tego przepisu ma słodko (za sprawą ananasa) - kwaśny (dzięki śmietanie) i lekko ostry (przez dodatek chili) smak. Jest gęste i kremowe.
Inspiracja do przepisu: Kruche Babeczki.

2 komentarze: