- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 1 średnia cebula;
- Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
- 1 czubata łyżka curry;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 1/4 łyżeczki chili w proszku;
- 1/2 szklanki zimnej wody;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć słodką papryką w proszku (1/2 łyżeczki), szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać.
- Cebulę obrać, drobno pokroić.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, przez krótką chwilę (około 2 - 3 minuty).
- Na patelnię z delikatnie podsmażonym kurczakiem wrzucić posiekaną cebulę i całość razem podsmażać, aż cebula i kurczak staną się złociste (przez kolejne 2 - 3 minuty).
- Następnie do podsmażonego kurczaka z cebulą wlać całą zawartość puszki z ananasem (tj. kawałki ananasa i syrop) oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wsypać mieszankę przypraw curry (1 czubatą łyżkę) oraz chili w proszku (1/4 łyżeczki). Wymieszać, gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie ugotowany (przez ok. 5 minut).
- W międzyczasie do miseczki wlać zimną wodę (1/2 szklanki). Dodać śmietanę (2 łyżki). Wsypać mąkę pszenną (2 łyżki). Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
- Tak przygotowaną zaprawkę wlać, na sam koniec duszenia, na patelnię z kurczakiem i warzywami. Cały czas gotując na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gotowe curry przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Curry podawać gorące, z ryżem.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Ostrość curry można regulować, zmniejszając lub zwiększając ilość chili w proszku.
- Curry przygotowane według tego przepisu ma słodko (za sprawą ananasa) - kwaśny (dzięki śmietanie) i lekko ostry (przez dodatek chili) smak. Jest gęste i kremowe.
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń