czwartek, 26 kwietnia 2018

Granola marchewkowa



Składniki:
  1. 2 szklanki płatków owsianych górskich;
  2. 1 szklanka startej marchewki;
  3. 1 szklanka orzechów włoskich;
  4. 1/2 szklanki wiórków kokosowych - opcjonalnie;
  5. 1/2 szklanki rodzynek;
  6. 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu jak u mnie);
  7. 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego);
  8. 1 łyżeczka cynamonu;
  9. 1/2 łyżeczki soli;
  10. 1/4 łyżeczki mielonego imbiru;
  11. 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
  12. Szczypta mielonych goździków.
DODATKOWO:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml




Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  3. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, startą marchewkę, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz przyprawy (cynamon, sól, imbir, gałkę muszkatołową i goździki). Wymieszać. Odstawić na bok.
  4. Do drugiej miseczki wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód). Wymieszać.
  5. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju i syropu klonowego (miodu).
  6. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, przy czym po upływie połowy tego czasu granolę należy lekko przemieszać.
  7. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
  8. Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
  9. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres max. do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 szklanek granoli.
  2. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres max. do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
  3. Granola przygotowana według tego przepisu, dzięki dodatkowi startej marchewki, jest nieco bardziej wilgotna, w porównaniu z innymi, przygotowanymi przeze mnie granolami.
  4. Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli, a połączenie rodzynek i cynamonu zapewnia pyszny smak. Granola na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom ciasta marchewkowego!
  5. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
Źródło przepisu: Gimme Some Oven.

1 komentarz: