Składniki:
CIASTO:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem);
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 jajo (klasy L).
NADZIENIE:
- 500 g białego sera półtłustego;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 1 żółtko jaja (klasy L);
- 4 łyżki białego cukru.
DODATKOWO:
- 100 g mlecznej czekolady;
- 100 g masła;
- Sól.
1 szklanka = 250 ml
CIASTO:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę (lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
NADZIENIE:
- Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem.
- Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać.
KNEDLE Z BIAŁYM SEREM:
- Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek.
- Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę.
- Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
- W dużym garnku (u mnie 5 - litrowy) zagotować sporą ilość wody (około 3 litrów) i lekko ją posolić.
- Knedle wrzucać partiami (po kilka sztuk) na wrzącą wodę i gotować, na małym ogniu, przez około przez ok. 4 - 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. W czasie gotowania knedli woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. W sytuacji, gdy woda zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić kilkoma kroplami zimnej wody.
- Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, przed podaniem zlać ewentualną wodę z talerzy.
- Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Knedle podawać ciepłe, oblane roztopionym masłem i oprószone wiórkami czekolady.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi od 15 większych (jak u mnie) do 20 mniejszych knedli.
- Knedle należy gotować w dużej ilości, gorącej, posolonej wody.
- Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.
- Ziemniaki na knedle powinny być mączyste i łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Wówczas knedle będą smaczniejsze.
- Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne.
- Ponadto ciasto z gotowanymi ziemniakami w składzie nie może zbyt długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie.
- Knedle najlepiej formować dłońmi oprószonymi mąką pszenną (lub wilgotnymi) i układać na dokładnie oprószonej mąką stolnicy, aby się nie poprzyklejały.
- Uformowane knedle należy gotować bezpośrednio po przygotowaniu. Inaczej mogą się poprzyklejać do stolnicy. Nie należy przygotowywać ich wcześniej, a gotować np. po kilku (a nawet po 1 godzinie), bo się poprzyklejają do stolnicy.
- Knedle należy wkładać pojedynczo do posolonej, wrzącej wody i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. Jeżeli zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić niewielką ilością zimnej wody.
- Do wody, w której będą gotowały się knedle, można dodać odrobinę mąki pszennej - wówczas nie przykleją się do dna garnka.
- Knedle podczas gotowania zwiększają swoją objętość. Dlatego należy je gotować w dużym (i dość szerokim) garnku, bez przykrycia, w dużej ilości gorącej wody.
- Ugotowane knedle najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie odcedzać z nadmiaru wody i układać na talerzu.
- W celu sprawdzenia czy knedle są już ugotowane, można wyjąć jednego z nich, przekroić na pół i sprawdzić czy jest suchy. Jeśli tak - knedle są ugotowane.
- 1 szklanka = 250 ml.
nie znałem sprobuje
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń