poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Knedle z białym serem



Składniki:

CIASTO:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem);
  2. 1 szklanka mąki pszennej;
  3. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
  4. 1 jajo (klasy L).
NADZIENIE:
  1. 500 g białego sera półtłustego;
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 1 żółtko jaja (klasy L);
  4. 4 łyżki białego cukru.
DODATKOWO:
  1. 100 g mlecznej czekolady;
  2. 100 g masła;
  3. Sól.
1 szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:

CIASTO:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. 
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę (lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
NADZIENIE:
  1. Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać.
KNEDLE Z BIAŁYM SEREM:
  1. Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek.
  2. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę. 
  3. Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
  4. W dużym garnku (u mnie 5 - litrowy) zagotować sporą ilość wody (około 3 litrów) i lekko ją posolić.
  5. Knedle wrzucać partiami (po kilka sztuk) na wrzącą wodę i gotować, na małym ogniu, przez około przez ok. 4 - 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. W czasie gotowania knedli woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. W sytuacji, gdy woda zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić kilkoma kroplami zimnej wody.
  6. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, przed podaniem zlać ewentualną wodę z talerzy.
  7. Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu.
  8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  9. Knedle podawać ciepłe, oblane roztopionym masłem i oprószone wiórkami czekolady.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 15 większych (jak u mnie) do 20 mniejszych knedli.
  2. Knedle należy gotować w dużej ilości, gorącej, posolonej wody.
  3. Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.
  4. Ziemniaki na knedle powinny być mączyste i łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Wówczas knedle będą smaczniejsze. 
  5. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne. 
  6. Ponadto ciasto z gotowanymi ziemniakami w składzie nie może zbyt długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie.
  7. Knedle najlepiej formować dłońmi oprószonymi mąką pszenną (lub wilgotnymi) i układać na dokładnie oprószonej mąką stolnicy, aby się nie poprzyklejały.
  8. Uformowane knedle należy gotować bezpośrednio po przygotowaniu. Inaczej mogą się poprzyklejać do stolnicy. Nie należy przygotowywać ich wcześniej, a gotować np. po kilku (a nawet po 1 godzinie), bo się poprzyklejają do stolnicy.
  9. Knedle należy wkładać pojedynczo do posolonej, wrzącej wody i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. Jeżeli zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić niewielką ilością zimnej wody.
  10. Do wody, w której będą gotowały się knedle, można dodać odrobinę mąki pszennej - wówczas nie przykleją się do dna garnka. 
  11. Knedle podczas gotowania zwiększają swoją objętość. Dlatego należy je gotować w dużym  (i dość szerokim) garnku, bez przykrycia, w dużej ilości gorącej wody.
  12. Ugotowane knedle najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie odcedzać z nadmiaru wody i układać na talerzu.
  13. W celu sprawdzenia czy knedle są już ugotowane, można wyjąć jednego z nich, przekroić na pół i sprawdzić czy jest suchy. Jeśli tak - knedle są ugotowane.
  14. 1 szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.


2 komentarze: