Składniki:
- 1 długi ogórek szklarniowy lub 6 średnich ogórków gruntowych;
- 1/4 średniej cebuli;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku;
- 1/3 szklanki octu ryżowego 3 %;
- 3/4 łyżeczki soli;
- 3/4 łyżeczki białego cukru;
- 1/4 łyżeczki płatków chili.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Ogórka/ki umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski.
- Cebulę obrać, posiekać w bardzo cienkie pióra. Dodać do ogórka/ów.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórka z cebulą.
- Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć z patelni. Wystudzić. Dodać do surówki.
- Do warzyw z sezamem wlać ocet ryżowy (1/3 szklanki). Wsypać cukier (3/4 łyżeczki), sól (3/4 łyżeczki) oraz płatki chili (1/4 łyżeczki). Wymieszać dokładnie, aby przyprawy dobrze pokryły warzywa.
- Miskę z surówką szczelnie przykryć folią spożywczą (lub aluminiową) i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę w celu zamarynowania i przegryzienia się smaków.
- Surówkę po wyjęciu z lodówki delikatnie wymieszać. Podawać z daniami kuchni tajskiej. Nadaje się także na grilla.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka (widoczna na zdjęciach) miseczka surówki.
- Surówka nabiera smaku wraz z czasem, dlatego spokojnie można przygotować ją z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
- Surówkę można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięta/owiniętą folią przez max. 5 dni.
- Ogórki i cebulę należy pokroić w tak cienkie plasterki jak to tylko możliwe. Można do tego użyć mandoliny do warzyw lub wielofunkcyjnego robota kuchennego z tarczą do cięcia w plasterki.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Food Charlatan.
Azja na śniadanie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń