czwartek, 10 maja 2018

Azjatycka surówka z marynowanego ogórka


Składniki:
  1. 1 długi ogórek szklarniowy lub 6 średnich ogórków gruntowych;
  2. 1/4 średniej cebuli;
  3. 1 łyżka ziaren sezamu;
  4. 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku;
  5. 1/3 szklanki octu ryżowego 3 %;
  6. 3/4 łyżeczki soli;
  7. 3/4 łyżeczki białego cukru;
  8. 1/4 łyżeczki płatków chili.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Ogórka/ki umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski.
  2. Cebulę obrać, posiekać w bardzo cienkie pióra. Dodać do ogórka/ów.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórka z cebulą.
  4. Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu, najlepiej teflonową) patelnię wrzucić ziarna sezamu i podsmażać, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna staną się złociste. Zdjąć z patelni. Wystudzić. Dodać do surówki.
  5. Do warzyw z sezamem wlać ocet ryżowy (1/3 szklanki). Wsypać cukier (3/4 łyżeczki), sól (3/4 łyżeczki) oraz płatki chili (1/4 łyżeczki). Wymieszać dokładnie, aby przyprawy dobrze pokryły warzywa.
  6. Miskę z surówką szczelnie przykryć folią spożywczą (lub aluminiową) i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę w celu zamarynowania i przegryzienia się smaków.
  7. Surówkę po wyjęciu z lodówki delikatnie wymieszać. Podawać z daniami kuchni tajskiej. Nadaje się także na grilla.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka (widoczna na zdjęciach) miseczka surówki.
  2. Surówka nabiera smaku wraz z czasem, dlatego spokojnie można przygotować ją z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
  3. Surówkę można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięta/owiniętą folią przez max. 5 dni.
  4. Ogórki i cebulę należy pokroić w tak cienkie plasterki jak to tylko możliwe. Można do tego użyć mandoliny do warzyw lub wielofunkcyjnego robota kuchennego z tarczą do cięcia w plasterki.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Food Charlatan.

2 komentarze: