Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego;
- 2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego);
- 1/2 szklanki kolendry + kilka listków do posypania po wierzchu;
- Sok wyciśnięty z 1 całej limonki;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 łyżka zimnej wody;
- 1 łyżka oleju.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wsypać suchy ryż i podsmażać, na średnim ogniu, stale mieszając, aż delikatnie się zarumieni.
- Następnie, na patelnię z podsmażonymi ziarnami ryżu wlać bulion (2 szklanki) i wsypać sól (1/2 łyżeczki). Gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu, aż ryż wypije cały płyn.
- Ugotowany ryż zdjąć z ognia, garnek przykryć przykrywką i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł we własnej parze.
- W międzyczasie przygotować pastę limonkowo - kolendrową.
- Świeżą kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Z limonki wycisnąć sok.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do miseczki lub do pojemnika rozdrabniacza blendera wrzucić posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wlać sok wyciśnięty z limonki oraz zimną wodę (1 łyżka). Całość zblendować na gładką pastę.
- Do ugotowanego ryżu wlać przygotowaną pastę z kolendry, czosnku oraz limonki. Całość dokładnie wymieszać.
- Ryż przyprawić solą do smaku i posypać pozostawionymi listkami kolendry.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja ryżu dla 3 - 4 osób, podana jako dodatek do dania głównego.
- Ryż przygotowany w ten sposób jest orzeźwiający, z wyczuwalną kolendrą.
- Ryż idealnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Doskonale komponuje się z daniami kuchni meksykańskiej i Tex - Mex np. w burrito czy Tacos.
Źródło przepisu: Mexican Please.
Jeśli lubisz meksykańskiej smaki ryż podaj z
drobiowym Taco z patelni!
Drobiowe Taco z patelni |
Czy może mi ktoś napisać czy jadł to.
OdpowiedzUsuńNa pewno przetestuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńna śnaidanko
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń