Składniki:
- 250 g makaronu kokardki;
- 250 g sera ricotta;
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny;
- 1/4 szklanki drobno posiekanych listków świeżej bazylii;
- 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu;
- 3/4 łyżeczki soli;
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę (1 łyżeczka) i wycisnąć sok (1 łyżka).
- Do miseczki przełożyć ser ricotta. Dodać posiekaną bazylię (1/4 szklanki), startą skórkę cytrynową (1 łyżeczkę). Wlać sok wyciśnięty z cytryny (1 łyżkę) oraz pozostawioną wodę z gotowania makaronu (1/4 szklanki). Przyprawić solą (3/4 łyżeczki) i pieprzem (1/8 łyżeczki). Dokładnie wymieszać.
- Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i bardzo dobrze wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
- Makaron przygotowany według tego przepisu ma orzeźwiający, lekko cytrusowy smak.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Creative Culinary.
Bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńfajnie tu na blogu
OdpowiedzUsuńaż mi cieknie ślinka
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń