poniedziałek, 21 maja 2018

Zupa kalafiorowa na maśle



Składniki:
  1. 1/2 średniego kalafiora lub 1 mały;
  2. 2 małe marchewki;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. 1/4 korzenia małego selera;
  5. 1/2 białej części pora;
  6. 3 średnie ziemniaki;
  7. 2 litry zimnej wody;
  8. 1 łyżka masła klarowanego;
  9. 1 liść laurowy;
  10. 4 ziarna ziela angielskiego;
  11. Pęczek świeżego koperku;
  12. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  13. Szczypta gałki muszkatołowej - opcjonalnie;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić (nożem) na malutkie różyczki.
  2. Marchewki, seler, pietruszkę oraz por umyć i osuszyć. Marchewki, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cieniutkie plastry.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać masło klarowane (1 łyżka). Na rozgrzane masło wrzucić plasterki pora oraz starte marchewki, pietruszkę i seler. Podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając, aż jarzyny staną się miękkie (zwiotczeją).
  6. Następnie do garnka z podsmażonymi jarzynami wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać zimną wodę (2 litry) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
  7. Do gotującej się zupy dodać liść laurowy (1 sztuka) i ziarna ziela angielskiego (4 kulki). Wsypać sól (1 łyżeczkę). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki delikatnie zmiękną.
  8. Do garnka z zupą, w momencie gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać różyczki kalafiora i zmniejszyć ogień.
  9. Zupę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior i ziemniaki staną się miękkie.
  10. Na sam koniec, do ugotowanej zupy wlać śmietankę (1/3 szklanki) oraz wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić gałką muszkatołową (szczyptą, opcjonalnie) oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  11. Zupę podawać gorącą.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą niepełne 3 litry zupy.
  2. Zupa ma łagodny, maślany smak.
  3. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.

5 komentarzy:

  1. kalafiorowa to jedna z tych zup, na które zawsze mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, zachwycam się przepisami. Świetna strona, przepisy na tradycyjne i nowoczesne potrawy wytłumaczone w przystępny sposób. Tylko dlaczego od maja nikt nie wstawia nowych propozycji. Jeżeli autorka czyta to niech wie, że brakuje tutaj jej obecności.

    OdpowiedzUsuń