wtorek, 22 maja 2018

Orzechowe ciasteczka owsiane



Składniki:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych;
  3. 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  4. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  5. 3/4 szklanki białego cukru;
  6. 1 szklanka masła orzechowego (kremowego lub z kawałkami orzechów);
  7. 1 szklanka prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych;
  8. 2 duże jaja (klasy L);
  9. 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
  10. 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  11. 1 łyżeczka soli;
  12. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
DODATKOWO:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
  3. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania: 
  1. Do miski wsypać mąkę pszenną (1 i 1/2 szklanki), sodę oczyszczoną (2 łyżeczki) i sól (1 łyżeczkę). Delikatnie wymieszać i odstawić na bok.
  2. Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło (230 g) i ubijać mikserem, przy pomocy  mieszadła/mieszadeł, przez około 2 minuty, ściągając szpatułką masło przyklejone do dna i boków misy.
  3. Dodać cukier trzcinowy (1 szklankę), biały cukier (3/4 szklanki) oraz masło orzechowe  (1 szklankę) i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
  4. Następnie, stale miksując, dodać jaja (2 sztuki) i ekstrakt waniliowy (1 łyżeczkę) i wymieszać mikserem, aż do całkowitego połączenia składników.
  5. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą. 
  6. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane błyskawiczne (1 szklankę), górskie (1/2 szklanki) oraz orzeszki ziemne (1 szklankę). Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
  7. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 1 - 3 godziny (a najlepiej na całą noc) w celu schłodzenia.
  8. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
  10. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 17 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a  góra będzie upieczona (u mnie piekły się 17 minut).
  11. Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 - 10 minut.
  12. Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzi około 30  ciasteczek. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyło 31 ciasteczek.
  2. Im mniejsze ciasteczka tym krótszy czas pieczenia. I na odwrót - im większe, tym dłuższy.
  3. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.
  4. Do przygotowania ciasteczek można użyć dowolnej kombinacji płatków owsianych: mogą być same błyskawiczne, same górskie, z przewagą górskich nad błyskawicznymi. Zaproponowany przeze mnie udział płatków owsianych zapewnia kruchość ciasteczek.
  5. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo delikatne i miękkie. Dlatego upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 - 10 minut. Inaczej rozpadną się podczas przenoszenia na kratkę do studzenia. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka są przyjemnie chrupiące, z ciągliwym środkiem.
  6. Masło w cieście można zastąpić margaryną, przy czym podobnie jak masło, musi być miękka.
  7. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi.
  8. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom.
  9. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
  10. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 5 dni.
  11. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Food Charlatan.





Jeśli lubisz ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego spróbuj także


Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami

6 komentarzy:

  1. Jak pięknie wyglądają w tym pudełeczku! Takie ciacha powinny być sprzedawane w sklepie, a nie te niezdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka wyglądają przepysznie! Plus za to, że są zdrowe i bez zbędnych konserwantów. Myślę, że takie łakocie można bez obaw podawać dzieciom (oczywiście z umiarem). Chociaż jestem na diecie, to od czasu do czasu muszę sięgnąć po słodycze. Przygotowuję je jednak samodzielnie, ponieważ batony i czekolady "FIT" kompletnie mi nie smakują, a dodatkowo są bardzo drogie. Mogłoby się wydawać, że zajmuje to ogromną ilość czasu, ale wiele wypieków zachowuje świeżość przez kilka dni, a nawet tygodni (np. pierniki).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis! Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń