wtorek, 22 maja 2018

Orzechowe ciasteczka owsiane



Składniki:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych;
  3. 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  4. 1 szklanka cukru trzcinowego;
  5. 3/4 szklanki białego cukru;
  6. 1 szklanka masła orzechowego (kremowego lub z kawałkami orzechów);
  7. 1 szklanka prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych;
  8. 2 duże jaja (klasy L);
  9. 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
  10. 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  11. 1 łyżeczka soli;
  12. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
DODATKOWO:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
  3. Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania: 
  1. Do miski wsypać mąkę pszenną (1 i 1/2 szklanki), sodę oczyszczoną (2 łyżeczki) i sól (1 łyżeczkę). Delikatnie wymieszać i odstawić na bok.
  2. Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło (230 g) i ubijać mikserem, przy pomocy  mieszadła/mieszadeł, przez około 2 minuty, ściągając szpatułką masło przyklejone do dna i boków misy.
  3. Dodać cukier trzcinowy (1 szklankę), biały cukier (3/4 szklanki) oraz masło orzechowe  (1 szklankę) i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
  4. Następnie, stale miksując, dodać jaja (2 sztuki) i ekstrakt waniliowy (1 łyżeczkę) i wymieszać mikserem, aż do całkowitego połączenia składników.
  5. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą. 
  6. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane błyskawiczne (1 szklankę), górskie (1/2 szklanki) oraz orzeszki ziemne (1 szklankę). Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
  7. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 1 - 3 godziny (a najlepiej na całą noc) w celu schłodzenia.
  8. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
  10. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 17 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a  góra będzie upieczona (u mnie piekły się 17 minut).
  11. Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 - 10 minut.
  12. Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzi około 30  ciasteczek. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyło 31 ciasteczek.
  2. Im mniejsze ciasteczka tym krótszy czas pieczenia. I na odwrót - im większe, tym dłuższy.
  3. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.
  4. Do przygotowania ciasteczek można użyć dowolnej kombinacji płatków owsianych: mogą być same błyskawiczne, same górskie, z przewagą górskich nad błyskawicznymi. Zaproponowany przeze mnie udział płatków owsianych zapewnia kruchość ciasteczek.
  5. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo delikatne i miękkie. Dlatego upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 - 10 minut. Inaczej rozpadną się podczas przenoszenia na kratkę do studzenia. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka są przyjemnie chrupiące, z ciągliwym środkiem.
  6. Masło w cieście można zastąpić margaryną, przy czym podobnie jak masło, musi być miękka.
  7. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi.
  8. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom.
  9. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
  10. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 5 dni.
  11. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Food Charlatan.





Jeśli lubisz ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego spróbuj także


Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami

6 komentarzy :

  1. Jak pięknie wyglądają w tym pudełeczku! Takie ciacha powinny być sprzedawane w sklepie, a nie te niezdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka wyglądają przepysznie! Plus za to, że są zdrowe i bez zbędnych konserwantów. Myślę, że takie łakocie można bez obaw podawać dzieciom (oczywiście z umiarem). Chociaż jestem na diecie, to od czasu do czasu muszę sięgnąć po słodycze. Przygotowuję je jednak samodzielnie, ponieważ batony i czekolady "FIT" kompletnie mi nie smakują, a dodatkowo są bardzo drogie. Mogłoby się wydawać, że zajmuje to ogromną ilość czasu, ale wiele wypieków zachowuje świeżość przez kilka dni, a nawet tygodni (np. pierniki).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis! Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >