Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora lub 1 mały;
- 2 małe marchewki;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia małego selera;
- 1/2 białej części pora;
- 3 średnie ziemniaki;
- 2 litry zimnej wody;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- Pęczek świeżego koperku;
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- Szczypta gałki muszkatołowej - opcjonalnie;
- Sól;
- Pieprz.
1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
- Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić (nożem) na malutkie różyczki.
- Marchewki, seler, pietruszkę oraz por umyć i osuszyć. Marchewki, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cieniutkie plastry.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać masło klarowane (1 łyżka). Na rozgrzane masło wrzucić plasterki pora oraz starte marchewki, pietruszkę i seler. Podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając, aż jarzyny staną się miękkie (zwiotczeją).
- Następnie do garnka z podsmażonymi jarzynami wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać zimną wodę (2 litry) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
- Do gotującej się zupy dodać liść laurowy (1 sztuka) i ziarna ziela angielskiego (4 kulki). Wsypać sól (1 łyżeczkę). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki delikatnie zmiękną.
- Do garnka z zupą, w momencie gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać różyczki kalafiora i zmniejszyć ogień.
- Zupę gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior i ziemniaki staną się miękkie.
- Na sam koniec, do ugotowanej zupy wlać śmietankę (1/3 szklanki) oraz wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić gałką muszkatołową (szczyptą, opcjonalnie) oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Zupę podawać gorącą.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzą niepełne 3 litry zupy.
- Zupa ma łagodny, maślany smak.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml
kalafiorowa to jedna z tych zup, na które zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńpyszna
OdpowiedzUsuńWitam, zachwycam się przepisami. Świetna strona, przepisy na tradycyjne i nowoczesne potrawy wytłumaczone w przystępny sposób. Tylko dlaczego od maja nikt nie wstawia nowych propozycji. Jeżeli autorka czyta to niech wie, że brakuje tutaj jej obecności.
OdpowiedzUsuńkalafiorek super
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń