Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.
Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.
Polane kremowym, czosnkowym sosem.
Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej;
- 40 g świeżych drożdży;
- 15 g soli;
- 5 g białego cukru;
- 2 łyżki oleju;
- 276 g letniej wody.
Dodatkowo:
- 2 filety z kurczaka;
- 200 ml mleka;
- 100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;
- 1 jajo;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka ostrej papryki;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia;
- 1 średni pomidor;
- 1 mała, czerwona cebula;
- 1/2 główki sałaty lodowej.
Sos czosnkowy:
- 5 łyżek jogurtu greckiego;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
- Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską do krojenia na placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.
- Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.
- Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać położone na gorącą blachę i wstawione do nagrzanego piekarnika. Po uformowaniu na placki, przed wstawieniem do piekarnika nie mogą ponownie urosnąć.
- Upieczone i lekko wystudzone placki przeciąć na pół - w każdej części powinna zrobić się kieszonka do nadziewania ulubionymi dodatkami.
- Z podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita.
- W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku. Do drugiej miseczki wsypać mąkę i przyprawę gyros i dobrze wymieszać. Kurczaka maczać najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju.
- Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
- Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.
- Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego z hakiem.
- Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
- Czosnek granulowany można zastąpić świeżym.
- Dodatki można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
mmmm, pysznie wyglądają! <3
OdpowiedzUsuńSwietne polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam:-)
UsuńA co by się stało jakby wyrosły?
OdpowiedzUsuńJeśli wyrosną przed położeniem na blachę, nie powstanie kieszonka.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
a ile użyć drożdży w proszku?
OdpowiedzUsuń25 g drożdży świeżych odpowiada 7 g drożdży suchych Instant. Do tego przepisu należy użyć około 11,2 g drożdży suchych Instant.
UsuńMam pytanie
OdpowiedzUsuńCzy do ponownego wyrośnięcia tzn mam trzymać następna godzinę pod przykryciem?
Wszystko zależy od temperatury otoczenia, w którym kule ciasta będą wyrastać. Ciasto ma wyraźnie wyrosnąć tj. podwoić swoją objętość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Witam kebaby pyszne;)udały sie wspaniale. Robiłam pierwszy raz i zrobiłam troche za grube placki ale człowiek uczy sie na błędach;)ale ogólnie super na pewno ten przepis zagości w moim domu ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, już zaczynam przygotowania i dziś na obiad kebab z Pani przepisu 🥙 :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ten domowy kebab jest rewelacyjny. Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń