Chrupiący ogórek, rzodkiewka i pomidor.
Dodatek czosnku, szczypiorku i koperku.
Kremowy jogurt i maślanka.
Aksamitny rarytas!
Składniki:
- 2 zielone ogórki;
- Pęczek rzodkiewki;
- 1 duży pomidor malinowy lub 2 średnie, zwykłe pomidory;
- Pęczek szczypiorku;
- 3 dymki lub 1 duża, biała cebula;
- Pęczek koperku;
- 1 ząbek czosnku;
- 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 800 g jogutru greckiego;
- 500 ml maślanki;
- 2 łyżki octu spirytusowego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do ogórków.
- Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do ogórków i rzodkiewek.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Cebulę/dymkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do garnka z warzywami.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw.
- Warzywa w garnku dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć. Odstawić na 10 minut.
- Maślankę wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać do warzyw. Wymieszać.
- Dodać ocet. Wymieszać.
- Posolić i popieprzyć do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
super zupa
OdpowiedzUsuń