środa, 3 lipca 2013

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty...
Zdrowo chrupiąca.
Pysznie kolorowa.
Pełna witamin.
Niezastąpiony dodatek do obiadu.
Spróbujcie! Nie pożałujecie!
Składniki:
  1. 1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g);
  2. 2 małe marchewki (około 100 g);
  3. 1 mała, biała cebula;
  4. 1/2 natki pietruszki;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 4 łyżki oleju/oliwy;
  7. 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;
  8. 1 łyżeczka cukru;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
 Sposób wykonania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki.
  5. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  6. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach.
  2. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.
  3. Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano.
  4. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami.





3 komentarze :

  1. Pięknie wygląda. Wypróbuję przepis jutro. Dziś zrobiłam barszcz czerwony Twojego przepisu i jest CUDOWNY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że barszcz Ci posmakował:-)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Bardzo smaczna i niezwykle szybka! Zjedlismy ze smakiem :-)
    Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...