czwartek, 15 sierpnia 2013

Bogracz

Bogracz...
Soczyste i kruche mięso wołowe.
Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.
Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.
Smacznego!
Składniki:
  1. 500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;
  2. 2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;
  3. 2 duże cebule;
  4. Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;
  5. Duża, czerwona papryka;
  6. Duża, zielona papryka;
  7. Duży pomidor;
  8. 2 ząbki czosnku;
  9. 3 marchewki;
  10. 2 pietruszki;
  11. Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;
  12. Łyżeczka kminku;
  13. Sól;
  14. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
  3. Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.
  5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.
  7. W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
  8. Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą łyżkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.
  9. Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody.
  10. Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.
  11. Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).
  12. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.
  13. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
  14. Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku.
  3. Kolory papryk można dowolnie zmieniać.
  4. Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.
  5. Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy dolać wody w takiej ilości, aby całość miała konsystencję gęstej zupy.
Źródło przepisu: gotujmy.pl.


Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam tego węgierskiego klasyka, zachęciłaś mnie. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń